4 aylık enflasyon oranlarının açıklanması ile birlikte hem memurlar hem de emekliler kendilerine ne kadar zam yapılacağı konusunda sorular soruyor. İşte enflasyon oranı doğrultusunda hesaplanan zam oranları…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 4 aylık enflasyon oranı yüzde 31,71 olarak belirlendi. Açıklanan bu enflasyon ile birlikte memurlar ve emekliler tarafından zam hesaplamaları da yapılmaya başlandı. Bu enflasyon oranı ele alındığında memurlara yapılacak zammın en az yüzde 24,71 olacağı görülüyor. Aynı zam oranı emekliler için de geçerli olacak. Bununla birlikte SSK emeklileri ise yüzde 31,71 zam alabilir. Zam oranları henüz açıklanmadı ama enflasyon doğrultusunda şimdilik bu oranlar ortaya çıkıyor.

Enflasyona Göre Zam Hesaplaması

TÜİK tarafından nisan ayı enflasyon oranı açıklandı. Bu açıklama ile birlikte hem memurlar hem de memur emeklileri için zam imkânı ortaya çıktı. Aynı zamanda SSK emeklileri için de zam hesaplamaları yapılmaya başlandı. Nisan ayında TÜFE’de yüzde 7,25 oranında bir artış oldu. Yıllık baz ise bu artış yüzde 70’e yaklaştı. Dört aylık olarak ise yüzde 31,71 bir enflasyon söz konusu oldu. Memurlara ve memur emeklilerine yılda iki kez zam yapılıyor.

Memur ve Emekli Zammı

Kişinin ne kadar zam alacağı önceden sözleşme ile belirlenir. 6 aylık enflasyondan dolayı oluşan fark ise maaş zammına ekleniyor. Memurların ve memur emeklilerinin temmuz ayında toplu sözleşme zammı olarak yüzde 7 zam alması söz konusu. TÜİK tarafından açıklanan dört aylık zam da ele alındığında şu anlık yüzde 24,71 oranında bir enflasyon farkı söz konusu oluyor. Mayıs ve Haziran enflasyonu da açıklandıktan sonra net enflasyon farkı ve zam oranı belli olacak.

SSK Emeklileri de Aynı Zammı Mı Alacak?

Enflasyona göre memur ve memur emeklilerinin zam oranları hesaplanırken SSK emeklileri de ne kadar zam alacağını merak ediyor. SSK emeklileri de aynı şekilde 6 aylık enflasyon ile doğru orantılı zam alır. Bu oran 4 aylık olarak hesaplanınca yüzde 31,71 zam alınması ortaya çıkıyor.