Kamusal alanda mesleğini ve görevini yerine getiren kişiler memur statüsünde yer alıyor. Devlet güvencesi altında olan memurların çeşitli mevzuatlarla belirlenmiş görev tanımları bulunur. Memur olanakları ve güvencesinin yüksek olması nedeniyle pek çok kişi memur olmak için gerekli sınav ve şartları yerine getirmeye çalışmaktadır.

Memur Ne İş Yapar?

Farklı kamu kuruluşlarına yerleştirilen memur sıfatındaki görevli kişilerin görev sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeleri hem kendilerine hem de topluma faydalı işler gerçekleştirmelerini sağlar. Gerekli özverilerde bulunurken hizmet alanları içerisinde din, dil ve ırk ayrımı yapmaksızın herkese eşit şekilde hizmet verme bilici içinde olmaları gerekir.

Türkiye Cumhuriyeti için hizmet vere memurların her şartta ülkelerine sadık kalmaları ve kendilerine emanet edilen devlet malına sahip çıkmaları dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.

Memur Statüsü

Kimler Memur Olabilir?

Kariyerini memur olarak ilerletmek isteyenler memur olma şartlarını fazlasıyla merak ediyor. Her kurumum memur alım şartı farklılık gösterse de genel olarak pek çok kriter benzerlik gösteriyor. Türk vatandaşı olmak, anayasal noktada kanunlara aykırı suç işlememiş olmak, memurluk yapmaya aykırı işlerde bulunmamış olmak ve erkeklerin askerlik görevlerini tamamlamış olmaları ya da tecil etmiş olmaları gibi başlıca gereklilikler bulunuyor. Gerekli şartları sağlayan kişiler sınav puanları çerçevesinde memur atamaları gerçekleşmektedir.

En Düşük Memur Maaşı Ne Kadar?

Bulunulan statüye göre memurların aldıkları maaşlar farklılık gösteriyor. Yılda iki kere verilen memur zamları doğrultusunda belirli çerçevede artan memur maaşları en düşük ve en yüksek gibi rakam farlılıklarını da ortaya çıkarıyor.

Alınan ek ödeneklerle birlikte en düşük memur maaşı 6439 TL’dir. 2022 Ocak ayından itibaren yürürlüğe girmiş olan memur ve emekli zamları doğrultusunda %2,5 oranındaki ek artış ile birlikte en düşük memur maaşları da netleşmiştir.

En Yüksek Memur Maaşı Ne Kadar?

Memur maaşları çerçevesinde her yıl binlerce insan memur zammı oranlarını merakla bekliyor. 2022 yılı içinde de yapılmış olan zamlar en yüksek memur maaşının 20 bin 104 liradan 26 bin liraya yükselmesini sağlamıştır. Zam oranları memur statüsünde gören alan ancak hizmet alanı farklılık gösteren meslek gruplarına uygulandığında net rakamlar ortaya çıkmaktadır.

Bakan Yumaklı memleketinde konuşma yaptı Bakan Yumaklı memleketinde konuşma yaptı