Memur olmak ülkemizde devlete bağlı olarak çalışma hayatını sürdürmek anlamına gelmektedir. Eskilerden günümüze kadar devlet memuru olarak çalışmanın insanın ekonomik olarak özgür olması anlamını taşıdığı üstüne basılı olarak belirtilen konulardan bir tanesidir.

“Devlete sırtına daya hayatın rahat olsun.” söylemleri hayat boyunca karşımıza bu sebepten çıkmaktadır. Memur olarak hayatını sürdüren insanların belirli bir gelir düzeyine sahip olması, belirli tatillere sahip olması ve haklarının devlet tarafından korunması daha güvenilir bir işte çalıştıkları anlamı taşımaktadır. Hem maddi hem de psikolojik anlamda böyle bir güvenilir ortamda çalışmak insanları rahatlatıyor.

Nasıl Memur Olurum?

Ülkemizde pek çok insan memur olarak hayatını sürdürmek ister. Memur olmanın en önemli şartlarından bir tanesi ise KPSS adı verilen bir ölçme değerlendirme sınavına girme gerekliliğidir. Her memuriyet için KPSS’nin farklı adımları bulunmaktadır. Öğretmen olarak hayata devam etmek isteyen kişinin KPSS de üç farklı sınava girmesi gerekmektedir. Bunlar Genel Kültür – Genel Yetenek Sınavı, Eğitim Sınavı Ve Alan Sınavıdır.

Memur Olmak

Farklı alanlarda memuriyet yapmak isteyenlerin ise tercih etmeleri gereken KPSS farklı olmalıdır. İşletme ve iktisat gibi İİBF mezunlarının alanlarına göre girmesi gereken altı farklı sınav vardır. 2 yıllık bölümlerden mezun olanlar için yapılan KPSS ile 4 yıllık fakültelerden mezun olanlar için yapılan KPSS birbirinden farklıdır. Memur olabilmek için öncelikli olarak bu sınavdan memur olmak istediğiniz alanın koymuş olduğu alt basamak puanı almanız gerekmektedir. Bazı bölümlerde mülakatları geçme zorunluluğu bulunurken bazı bölümlerde aldığınız puan sonrasında yapacağınız tercihlerle memur olarak göreve başlayabilirsiniz.

En Yüksek Memur Maaşı

Memuriyetlerde ülkemiz standartlarına göre yüksek maaşlar verildiği bilinmektedir. Bazı memuriyetler de verilen maaşlar her ne kadar düşük gibi olsa bile en düşük memur maaşı asgari ücretin üzerinde olmaktadır. Devlet güvencesinde çalışması, hafta sonu tatillerinin olması ve resmi tatillerden faydalanmak gibi pek çok konu memuriyetin avantajları arasında sayılabilmektedir. Yapılan mesai ücretlerinin tam ve eksiksiz bir şekilde yatırılması da yine memuriyetin avantajları arasında bulunmaktadır. Bazı alanlarda yapılan memur maaşları oldukça yüksek olduğu da biliniyor.

Yüksek devlet memuru aylığı olarak kayıtlara geçen bu aylığın yapılan son zamlar ile beraber 22.000 TL'nin üzerine çıktığı belirtilmektedir. Öğretmen olarak veya 2 yıllık fakültelerden mezun sağlıkçıların kazanmış oldukları memur maaşlarına göre doktor, avukat veya devlet bünyesinde daha yüksek mertebelerde çalışan insanların kazanmış oldukları memur maaşları daha yüksektir. Tercih edeceğiniz mesleğe göre memur maaşlarında farklılık olabileceğini söyleyebiliriz.