Gündem

Meclis’in yeni yasama yılında ilk işi çocuklarla ilgili yasa çıkarmak

8 yaşındaki Narin’in vahşice öldürülmesi, 2 yaşındaki Sıla bebeğin tecavüze uğraması, 1 Ekim’de açılacak TBMM’yi harekete geçiriyor. Çocuğa yönelik istismar ve şiddetle ilgili yasa öncelikli olarak ele alınacak.

Abone Ol

EVRİN GÜVENDİK / ANKARA

Türkiye'yi yasa boğan Narin cinayeti ve 2 yaşındaki Sıla bebeğin cinsel istismara uğraması gözlerin bir kez daha çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddete çevrilmesine yol açtı. 

Çocuklara yönelik istismar ve şiddet olayları, 1 Ekim'de yeni yasama yılına başlayacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin de öncelikli gündem maddeleri arasında olacak. 

Narin cinayetinin failleri ve nedenleri yapılan soruşturmalarla aydınlatılmaya çalışılırken, Tekirdağ'da cinsel istismara uğrayan 2 yaşındaki Sıla bebek ise entübe edilmiş durumda yaşam mücadelesi veriyor. 

Kamuoyunun çokça tepkisini çeken ve toplumsal vicdanı yaralayan bu iki olayın da tetiklemesiyle, çocuklara yönelik istismar ve şiddet konusunun, 1 Ekim'de yeniden çalışmalarına başlayacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin de ilk gündem maddelerinden biri olacağı öğrenildi. 

CHP, TBMM'de Çocuk Hakları İçin İhtisas Komisyonu kurulması için kanun teklifi verirken, AK Parti ve diğer siyasi partilerin de yeni yasama yılında çocuğa yönelik şiddet ve istismar olaylarını araştırma komisyonu önergeleri ve kanun teklifleri ile gündeme getirmesi bekleniyor.

CHP'den "TBMM'de daimi komisyon kurulsun" teklifi

CHP'nin kanun teklifinde çocuk haklarıyla ilgili konuların ve bu haklara yönelik ihlallerin düzenli olarak izlenmesi, bunların fark edilmesi, tanınması ve ele alınmasının toplumsal bir önem taşıdığı vurgulandı. Teklifte çocuk hakları eksenli daimi özellikte bir ihtisas komisyonunun kurulmasının, sorunların çözümünde daha etkili bir çalışma ortaya koyabileceği kaydedildi.

Meclis'te çocuklarla ilgili 9 komisyon kuruldu

Meclis yeni yasama yılında bir kez daha çocuklarla ilgili istismar ve şiddeti gündemine almaya hazırlanırken, TBMM raporlarına göre 22. yasama döneminden bugüne kadar Meclis'te 9 araştırma komisyonu kuruldu. 

Bu komisyonlar şu şekilde: "Sokak çocukları, çocukları sokağa düşüren nedenler", "Töre ve Namus Cinayetleri ile kadın ve çocuklara yönelik şiddet", "Çocuklarda ve gençlerde artan şiddet eğilimi ", "kayıp çocuklar ve çocuk mağduriyetleri", "İnternet kullanımının çocuklar üzerindeki etkisi", "Üstün yetenekli çocuklar", "Başta Cinsel istismar olmak üzere çocuklara yönelik her türlü istismar", "Rabia Naz Vatan başta olmak üzere şüpheli çocuk ölümleri" ve "Altı yaşındaki bir kız çocuğunun evlilik adı altında istismara maruz bırakılması" komisyonları.

İnsan Hakları Komisyonu'na 42 başvuru

TBMM'de, çocuklara yönelik şiddet ve istismar başta olmak üzere yaşanan sorunlara ilişkin şikayet başvuruları ağırlıklı olarak İnsan Hakları Komisyonu'na yapılıyor. Komisyon raporlarına göre ise son 5 yılda çocuk istismarına yönelik 42 şikayet başvurusunda bulunuldu. Komisyon bu başvuruları İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'yla irtibata geçerek sonuçlandırdı.

KDK'ya 4 yılda bin 236 başvuru yapıldı

TBMM Başkanlığı'na bağlı olarak kurulan ve 2012 yılından bu yana faaliyet gösteren Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) ise son 4 yılda bin 236 şikayet başvurusu yapıldı. 2024'te yapılan başvuru sayısı 197 oldu. 

Çocukların kendi başına başvuru yapabileceği tek kurum olan KDK'ya yapılan başvuruların konularını ise "çocuk ihmali ve istismarı", "çocukları yönelik sosyal yardım ve hizmetler", "çocuklara yönelik nefret söylemleri", "korunmaya ve bakıma muhtaç çocuklar", "çocuk hakları" oluşturdu. KDK, başvuruların bin 210'unu sonuçlandırırken, 26 başvuruyla ilgili ise incelemeler sürüyor.