Gündem

Meclis'e yeni bir grup geliyor

Meclis kulislerinde, bir süredir sağda yeni bir oluşumdan bahsedilirken, DEVA Partisi’nin grup kurma çalışmaları meyvesini verdi. Demokrat Parti ile yapılan temaslarda, “İsim sizden, cumhurbaşkanı adayı bizden” anlaşmasına varıldığı iddia edildi. Bu uzlaşma sağlanırsa DEVA, Demokrat Parti ve bazı bağımsız milletvekillerinden, Meclis’in 7.siyasi parti grubu kurulmuş olacak.

Abone Ol

Ünsal ERGEL/ANKARA

Meclis kulislerinde bir süredir gündemde merkez sağa yakın parti ve milletvekillerinin Meclis’te kuracağı yeni grup konuşuluyor. Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt ve İzmir Milletvekili Salih Uzun’un yürüttüğü çalışmalar kapsamında DEVA, Gelecek, Demokrat Parti, İyi Parti ve CHP’li bazı isimlerin biraraya gelerek Meclis'te yeni bir siyasi parti grubu kurması bekleniyor.

Bir olmalıyız, iri olmalıyız

En az 20 kişilik vekil listesinin şimdiden hazır olduğu, grubun öncü isminin ise Cemal Enginyurt olacağı konuşuluyor. Bu kulis bilgisinin zirveye çıkışına ise Enginyurt’un, DEVA, Gelecek ve DP milletvekillerinin Meclis’te birlikte oturduğu bir fotoğrafı, “Bir olmalıyız, iri olmalıyız, diri olmalıyız” notuyla paylaşması neden oldu.

31 Mart yerel seçimlerinden sonra milletvekili transferlerinin sonbahar da yoğunlaşması beklenirken, 1 Ekim’de yeni yasama yılına başlayacak olan Meclis'teki parti gruplarına 7’sinin de eklenmesi, bekleniyor.

İlk amaç 20 sayısını bulmak

Meclisin merkez sağda yeni bir parti grubuna ihtiyacı olduğu, çok sayıda milletvekilinin de böyle bir arayışta olduğunu belirleyen Enginyurt ve arkadaşları, mevcut siyasi partilerdeki merkez sağ kökenli siyasetçileri bir çatı altında toplamak istiyor. İlk hedef; Meclis'te yeni bir grup kurulmasına yetecek olan 20 milletvekilini biraraya getirmek.

Yeni oluşum, yeni umut

Başta İYİ Parti olmak üzere DEVA Partisi’nden Gelecek Partisi’ne, CHP’ye kadar çok sayıda partiyle temasa geçen, bu partilerdeki arayış içindeki vekillerle diyalog kuran Enginyurt ve arkadaşları, siyaset kulislerinde “Yeni sağ oluşum, yeni bir umut olacak” mesajı veriyor.

Kılıçdaroğlu’ndan da destek arıyorlar

Cemal Enginyurt, İyi Parti’den istifa ederek bağımsız kalan milletvekillerinin yanısıra CHP’de özellikle “Kemal Kılıçdaroğlu ekibi” olarak bilinen milletvekillerinin yeni Meclis grubuna destek vermesinin kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

“Biz bir geçiş dönemi yaşayacağız” diyen Enginyurt, Meclis'te kurulacak yeni siyasi grubun zamanında yapılması durumunda 2028 seçimlerine kendi cumhurbaşkanı adayıyla seçime girebileceğini de ifade ediyor.

Grubun adı sizden, adayı bizden

Bu arada Meclis kulislerinde Enginyurt ve arkadaşlarının DEVA Partisi ile yaptıkları görüşmelerde grubun adının Demokrat Parti Grubu olması için ısrar ettiği, hatta bunun için cumhurbaşkanlığı adayı tercihinin de DEVA Partisi’ne bırakıldığı konuşuluyor.

TBMM’de AK Parti, CHP, DEM Parti, MHP, İyi Parti ve Saadet grubu olmak üzere 6 siyasi grup bulunuyor. Ancak bu gruplardan Gelecek Partisi’nin 10, Saadet Partisinin 9 ve CHP’nin 1 milletvekili desteği ile oluşan Saadet Grubunun dağılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Cemal Enginyurt kimdir?

Cemal Enginyurt, 9 Nisan 1965 yılında Ordu'da doğdu. Türk gazeteci, siyasetçi ve eski milletvekili. 9 Nisan 1965 yılında Ordu'nun Dedeli Köyünde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ordu'da tamamladı. Üniversite öğrenimini Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümünde yaptı. Henüz Lise 1 öğrencisi iken 12 Eylül 1980 darbesiyle 3 yıl hapiste kaldı. 1986 yılında Ordu Bizim Ocak temsilciliğini kurarak,12 Eylül sonrası İlk Ülkü Ocakları faaliyetini başlattı. 1991 yılında MÇP İl sekreteri olarak başladığı parti yöneticiliği,1993 yılında MHP MYK üyesi, 1994 yılında MHP Ordu il başkanı seçildi. Aynı yıl MHP'den Ordu Belediye başkan adayı,1995 seçimlerinde MHP Ordu 1.sıra milletvekili adayı oldu.

1997 yılında MHP Ordu İl başkanlığına tekrar seçildi, 1999 yılında MHP 1.sıra milletvekili adayı olarak girdiği seçimden Ordu milletvekili olarak, MHP'nin Ordu ilinde seçilen ilk milletvekili oldu. 2012 yılında MHP Ordu İl Başkanlığı görevine tekrar seçildi. Bu görevi 2014 yılına kadar sürdürdü. 2014 yerel seçimlerinde MHP'den Ordu Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Fakat seçilemedi. Haziran 2015 genel seçimlerinde MHP'den Ordu 1.sıra milletvekili adayı oldu fakat seçilemedi.

2020 yılında MHP'den ihraç edilerek Demokrat Partiye geçti. 14 Mayıs 2023 seçim sonucuna göre DP'den 28. Dönem İstanbul Milletvekili seçildi.