Gündem

Meclis, bu dönem fazla mesai yapacak

Hükümetin arka arkaya gönderdiği acil yasalar nedeniyle her yıl 15 Temmuz tarihinde kapanan Meclis, bu defa Ağustos başına kadar çalışmayı planlıyor. TBMM’nin önümüzdeki 4 hafta boyunca yapacağı görüşmelerle, Öğretmenlik Meslek Kanunu, Tasarruf tedbirlerini içeren torba kanunu, 9.Yargı Paketi ve Vergi düzenlemeleri içeren kanun tekliflerini kanunlaştırması öngörülüyor.

Abone Ol

Ünsal Ergel/ANKARA

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yeni haftayı yoğun mesai ile karşılayacak. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmeleri başlayacak. 9'uncu Yargı Paketi'nin ilk görüşmeleri, Adalet Komisyonu'nda yapılacak. Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündeminde ise kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenleme var. Torba kanun olan bu düzenlemeye emekli maaş taban düzenlemesinin de ekleneceği öğrenildi. Emekli düzenlemesi ve yeni vergi paketinin de bu hafta TBMM Başkanlığı’na AK Parti tarafından sunulması bekleniyor. 

Vekiller fazla mesai yapacak

Meclis, her yıl olduğu gibi 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü törenlerinin ardından Ekim ayına kadar tatile giriyordu. 
Ancak bu yıl çeşitli nedenlerle süreci uzayan önemli kanuni düzenlemeler, arka arkaya Temmuz ayında TBMM Başkanlığı’na AK Parti tarafından sunuldu.

Emekli taban maaş arttırımı da torbaya eklenecek

Hükümetin çıkmasını ivedilikle istediği bu düzenlemelerden “Öğretmenlik Meslek Kanunu”, “Çeşitli Tasarruf kalemlerini içerin Torba Kanun” ve “9.Yargı Paketi Kanun Teklifi” halen Meclis’te bulunuyor. Ancak bu hafta 226 Milyar TL’lik bütçe içeren Vergi Paketi’nin TBMM Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Bu ay acilen tamamlanması gereken ve 1 milyon 780 bin emekliyi ilgilendiren emekli taban maaşının 12 bin 500 TL’ye çıkarılmasına ilişkin düzenlemenin ise 10 Temmuz Çarşamba günü toplanacak olan Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak 32 maddelik tasarruf tedbirlerini içeren kanun teklifine eklenecek.

Tüm bu düzenlemelerin tamamlanması için Meclis’te öngörülen çalışma takvimi ise Ağustos ayının ilk haftasını gösteriyor. Bu nedenle kanunların TBMM Genel Kurulu’ndan geçmesi ve yasalaşması için Milletvekillerini yoğun bir 3 haftalık mesai bekliyor. 28.Dönemin ikinci yasama yılı böylelikle tamamlanmış olacak.