Yetkili makamlardan izin almadan faaliyet gösteren bu kurumlar, hem devletin millî güvenliğine tehdit oluşturuyor hem de ekonomik problemlere neden oluyor. Bu kapsamda, Bakanlık, İçişleri Bakanlığı iş birliğiyle izinsiz faaliyet gösteren kurumlara yönelik ciddi bir mücadele yürütüyor.

YKS sınavı gözetmen ücreti ne kadar? YKS sınavı gözetmen ücreti ne kadar?

Millî Eğitim Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan "İzinsiz Eğitim Faaliyeti İhbarı" linki, vatandaşların bu tür kurumları ihbar etmelerini sağlıyor. Bu ihbarlar sonucunda 81 ilden toplam 5 bin 181 kurumun ruhsatsız olduğu ihbar edildi. Bakanlık, bu ihbarları inceleyerek mükerrer olanları birleştirdi ve izinsiz eğitim öğretim faaliyeti gösterdiği belirtilen 2 bine yakın kursla ilgili valiliklere inceleme ve soruşturma yapılması için yazı gönderdi.

Bu süreçte yüzlerce izinsiz kurs kapatıldı ve bu kurumlara toplamda 80 milyon lira idari para cezası uygulandı. Bu tür faaliyetlerde bulunan kurumlar, "eğitim merkezi, eğitim danışmanlığı, kariyer rehberliği, eğitim koçluğu, koçluk merkezi, ödev merkezi veya test evi, eğitim rehberliği, dil konuşma bozuklukları merkezi, konuşma terapisi, kekemelik tedavisi, etüt merkezi, matematik kulübü" gibi alanlarda faaliyet gösteriyor.

Millî Eğitim Bakanlığı, bu tür faaliyetlerin denetimini artırarak, vatandaşların daha güvenli ve kaliteli eğitim almasını sağlamayı hedefliyor. Bakanlık, izinsiz faaliyet gösteren kurumlarla mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini belirtti.