Haber Merkezi / Arzu Erdoğral

SamimiHaber’in ortaya çıkardığı yeni belgeler, Beşiktaş’taki bir gece kulübünde 2 Nisan 2024’de çıkan yangında ölen 29 kişinin rüşvet kurbanı olduğu iddiasını gündeme getirdi.

Belgelerdeki iddialara göre Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, işletme sahiplerinden 2 milyon lira rüşvet alıp, karşılığında izinsiz/kaçak tadilata el altından izin veriyor ve bu tadilat sırasında çıkan yangında 29 işçi yanarak ve boğularak ölüyor.

Taksici fitili ateşledi  

Son yerel seçimlerden hemen sonra, 2 Nisan 2024 tarihinde İstanbul Beşiktaş Gayrettepe’de bulunan 16 katlı bir binanın eksi-1 ve eksi-2. katlarında faaliyet gösteren Masquerade adlı gece kulübünde gündüz saatlerinde bir patlama duyulmuş, ardından çıkan yangında 29 kişi feci şekilde ölmüş, 2 kişi de yaralanmıştı. Ölenlerin gece kulübünün tadilatında çalışan işçiler olduğu ortaya çıkmış, dahası, tadilatın yapıldığı anlaşılmasın diye kapılar kapalı tutulduğundan işçiler kaçamamış, facianın boyutu büyümüştü. İlerleyen süreçte Beşiktaş Belediyesi tarafından yapılan açıklamada tadilat işleminin izinsiz yapıldığı belirtilmişti.

Soruşturmalar sürerken, SamimiHaber’in ele geçirdiği resmî belgelere göre, 16 Nisan’da Beşiktaş Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği’ne gelen bir taksi şoförü olayla ilgili ifade vermek istediğini belirtiyor. Z.İ. adlı taksici ifadesinde, yangından iki gün sonra aldığı bir müşterinin şahit olduğu telefon konuşması ve sonrasında müşteriyle yaptığı konuşmayı aktarıyor. Araç seyir halindeyken müşterinin başka biriyle yaptığı telefon konuşmasına kulak misafiri olduğunu belirten taksici, mikrofonu açık telefon konuşmasında gece kulübü yangınıyla ilgili dikkat çekici şeyler söylediğini belirtiyor.

Müşteri telefonu kapattıktan sonra aralarında geçen konuşmayı aktaran taksici; “Ona konuyu sordum. Şahıs, ‘ben Masquerade isimli gece kulübünün otoparkında çalışıyorum. Tadilat esnasında 29 kişi öldü. Beşiktaş Belediye Başkanı tadilat için 5 milyon lira rüşvet istedi, biz 2 milyon vererek tadilat iznini hallettik, parayı da ben elden verdim’ dedi” şeklinde ifade veriyor.

Belgelere göre, taksicinin anlattıklarını başka yollarla da kanıtlamak isteyen polis, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle resmî yazışma yaparak, söz konusu taksinin araç içi kamera kayıtlarını inceliyor. İnceleme sonucunda, taksicinin bahsettiği olayın doğru olduğu, müşterinin de K.İ. olduğu ortaya çıkıyor.

Araç içi  kameradan teyit edildi

Polis araç içi kameranın kaydettiği tüm görüntülü konuşmayı deşifre ediyor. İnceleme tutanağına göre, müşteri K. İ. taksiye binip şoföre Ortaköy’e gitmek istediğini söyledikten sonra telefonda biriyle konuşmaya başlıyor. Karşıdakine; “Dün dükkanım yandı, kafam durgun dayı” dedikten sonra, öldürülen bir arkadaşının taziyesi için Fatih’e gittiğini, şimdi oradan dönmekte olduğunu, ölenin bir torbacı olduğunu anlatıyor. Ardından, yanan gece kulübüyle ilgili konuşmaya başlıyorlar. Polislere yönelik küfürlü ifadelerin bulunduğu telefon görüşmesinde bir ara; “Ama Rıza Akpolat dedi ki, kes oğlum, burada adam ölmeyecek, kapıda ölecek oğlum, içeride ölmeyecek, adama biz onu söyledik… Beni ortağım kaçtı Tunceli’ye Dersim’e kaçtı, yengem oralı ya, PKK çok var orda, yengem oraya gitti şimdi, götürdü paket etmesinler diye onu” diyor.

Son dakika: Göktaşı nereye düştü? Son dakika: Göktaşı nereye düştü?

Görüntü çözümünde, taksici devreye girip müşteri K.İ.’ye; “Bu 2 milyonu isteyen belediye başkanı di mi abi? Belediye başkanı aldı di mi bu 2 trilyonu?” diye soruyor. Müşteri ise; “Rıza Akpolat’a verdim. Beşiktaş Belediye Başkanı’na verdim” diye yanıtlıyor.

" Uyuşturucunun etkisindeydim halüsinasyon gördüm"

Konunun bundan sonraki aşamalarını da yine resmî belgelerden takip ediyoruz. Taksicinin bahsettiği kişinin K.İ. olduğunu belirleyen polis, 17 Nisan’da bu kişiyi yakalayıp Beşiktaş Asayiş Büro Amirliği’ne getiriyor ve ifadesini alıyor. Kendisini 33 yaşında, ilkokul mezunu ve işsiz olarak tanıtan K.İ. konu kendisine sorulduğunda, o sırada uyuşturucunun etkisinde olduğunu iddia ederek, söylediklerini hatırlamadığını ve uyuşturucu kullanınca bilinçsizce laflar ettiğini belirtiyor.

Alkol ve uyuşturucunun etkisiyle halüsinasyonlar görmeye başlayıp kendi kendine konuştuğunu, takside de aynı durumun yaşandığını iddia eden K.İ. mikrofonu açık telefonda söylediklerini inkâr ediyor. K.İ. polisin Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ı tanıyıp tanımadığı, yüz yüze görüşüp görüşmediği ve para verip vermediği yönündeki sorusuna, Akpolat’ı yalnızca sosyal medyadan tanıdığı, yüz yüze hiç görüşmediği ve para vermediği, görüntülerdeki sözleri alkol ve uyuşturucu etkisiyle söylediği cevabını veriyor.

Polisin; “Masquerade isimli işyerinin sahiplerini/ortaklarını tanıyor musunuz?” şeklindeki sorusuna ise; “Sadece Şahzade Şekergümüş isimli şahsı oturmakta olduğum Ortaköy semtinden tanırım, gördüğümde selam verir, halini hatırını sorarım, bunun dışında bir samimiyetim ve ortaklığım söz konusu değildir, diğer ortaklarının kim olduğunu bilmem ve tanımam” cevabını veriyor.

Ruhsat, kitabına uydurulmuş!

SamimiHaber’in araştırmasında Masquerade adlı eğlence mekânının mevcut ruhsatında da usulsüzlükler bulunduğu ortaya çıktı. Yangın, kaçak tadilat sırasında çıkmıştı. Yüzlerce kişinin aynı anda bulunduğu mekânın yangın çıkışı ve havalandırması yoktu. İstanbul Valiliği’nin olayla ilgili soruşturma izni veren karar yazısında belirtildiğine göre, 13 Ekim 2006 tarihinde söz konusu yer için ruhsat başvurusunda bulunulduğu, işletmede üç çıkış kapısı olması gerekirken iki çıkış kapısı bulunduğu, gerçekte 1500 metrekare büyüklüğe sahip mekânın itfaiye raporunda 750 metrekare, belediyenin 5 Temmuz 2007’de verdiği ruhsatta 900 metrekare gösterildiği vurgulandı. Masquerade 2007’den 2011’e kadar diskotek olarak faaliyet göstermesine rağmen içkili lokanta ruhsatına sahipti. 2011’de diskotek ruhsatı verilmiş ancak kullanım alanı ve faaliyet konusu değişmesine karşın, belediyenin 7 Kasım 2006’da verdiği yangın raporu yeterli görülmüş. Mekânın ruhsatı, koronovirüs salgınının yaşandığı dönemde alınan önlemleri delmek amacıyla, 2020’de yeniden içkili lokantaya çevrilmiş ve alan büyüklüğü de 500 metrekare gösterilmiş.

Facianın ardından savcılık Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Koray Bayraktaroğlu, Ahmet Mithat Şerbet, Yasemin Saral ve Ali Rıza Yılmaz ile Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nde çalışan 13 kamu görevlisi hakkında soruşturma başlatmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı olayla ilgili iddianameyi tamamlayıp, 30 Mayıs 2024’de İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. İddianamede, 7’si tutuklu 9 sanık hakkında bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak suçundan 2 yıl 8 aydan, 22 yıl 6 aya kadar değişen çeşitli cezalar isteniyor.

Belediye başkanı iddialara cevap vermedi 

Resmî belgelerde geçen bu iddiayı sormak ve cevap hakkını kullanmasına imkan tanımak için Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ı aradık. Akpolat telefonumuza çıkmazken özel kalem müdürü, iddiaların asılsız olduğunu, savcılığın bu iddialar ile ilgili soruşturma açmaya gerek duymadığını savundu.

Editör: Haber Merkezi