Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde, avlanması yasak olan mako cinsi köpekbalığı, paragat ağlarına dolanmış halde bulundu. Gökçeada'nın Kaleköy Limanı açıklarında, hareketsiz bir balık olduğunu fark eden İlker Özdemir, 3 metre boyunda ve 500 kilogram ağırlığındaki mako köpekbalığını sudan çıkarırken cep telefonuyla kaydetti. Peki, mako köpekbalığı nedir, tehlikeli mi ve insana zarar verir mi?

Mako Köpekbalığı Nedir?

Mako köpekbalığı, saatte 80 km hıza kadar yüzebilmesini sağlayan özel bir cilt yapısına sahip olup, dünyanın en hızlı balığı olarak bilinir. Hızları sayesinde günde 55 km'ye kadar mesafe kat edebilir ve 9 metreye kadar sudan atlayabilirler. Bu köpekbalıkları, dünya okyanuslarında hem tropikal hem de ılıman sularda bulunabilir.

Mako Köpekbalığı Türkiye'de Nerede Görüldü?

Türkiye'de, özellikle Akdeniz ve Ege Denizi'nde farklı türde köpekbalıkları bulunur. Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde geçtiğimiz yıllarda Yunanistan Sahil Güvenlik unsurlarına kafa tutan Türk balıkçı İlker Özdemir, paragat ağlarına dolanmış halde avlanması yasak olan mako cinsi köpekbalığı buldu. Bu olay, mako köpekbalıklarının Türk sularında da görülebileceğini gösteriyor.

Türkiye'de Kaç Tür Köpekbalığı Var?

Türk sularında 36 ile 48 arasında köpekbalığı türü yaşar. Bunlardan bazıları şunlardır:

Büyük beyaz köpekbalığı (Carcharodon carcharias)

Mavi köpekbalığı (Prionace glauca)

Küt burunlu camgöz (Dalatias licha)

Yutucu köpekbalığı (Centrophorus uyato)

Çekiç başlı köpekbalığı (Sphyrna zygaena)

Kemerli köpekbalığı (Rhinobatos rhinobatos)

Domuz köpekbalığı (Mustelus mustelus)

Kaplan kum köpekbalığı (Carcharias taurus)

Siyah uçlu köpekbalığı (Carcharhinus limbatus)

Feke'de sedir ormanının eşsiz manzarası Feke'de sedir ormanının eşsiz manzarası

Kum köpekbalıkları (Carcharhinus plumbeus)

Sivriburun camgöz (Carcharhinus brevipinna)

Bakır köpekbalığı (Carcharhinus brachyurus)

Pamuk balığı (Prionace glauca)

Mako Köpekbalığı Tehlikeli mi, Saldırır mı?

Mako köpekbalıkları tehlikelidir ve insanlar için potansiyel bir tehdit oluşturabilirler. Özellikle kısa yüzgeçli mako, yüksek hızları ve güçlü avlanma yetenekleri ile bilinir. Bu özellikleri nedeniyle agresif ve tehlikeli olabilirler.

Mako Köpekbalığı Nerede Bulunur?

Mako köpekbalıkları, dünya okyanuslarında hem tropikal hem de ılıman sularda bulunabilir. Yüksek hızları ve geniş yaşam alanları nedeniyle bu köpekbalıkları, farklı bölgelerde rastlanabilir.

Türkiye'de Kaç Çeşit Köpekbalığı Var?

TÜDAV (Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı) verilerine göre, Akdeniz'de 77 tür kıkırdaklı balık bulunur. Bunların 43 türü köpekbalıkları, 33 türü vatozlar ve bir tür de çimera olarak bilinir.

Editör: Haber Merkezi