Erzincan İliç madeni'nde meydana gelen heyelan faciasının ardından arama çalışmalarının durduğu bilgisi gelmişti. Son duruma dair açıklamalar yapıldı.

Enerji Bakanı açıklama yaptı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'da maden sahasında meydana gelen toprak kaymasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bayraktar, halk sağlığına zarar vermeyecek şekilde ölçümlerin devam ettiğini belirtti.

Heyelan riski nedeniyle çalışmaların durdurulduğunu hatırlatan Bayraktar, tespit edilen alanlarda 9 çalışanın aranmasıyla ilgili faaliyetlerin devam ettiğini ve ailelerin sürekli bilgilendirildiğini vurguladı. Ayrıca, olayın oluş şekliyle ilgili adli ve idari çalışmaların sürdüğünü belirterek, 9 kişi hakkında cezai ve adli işlemlerin devam ettiğini ve bu sayının artabileceğini ifade etti.

Bayraktar, 14 Şubat itibarıyla maden faaliyetlerinin durduğunu da sözlerine ekledi.

İçişleri Bakanı açıklama yaptı

"Sahada 3 bine yakın personel ve 800'ün üzerinde araç bulunuyor. Güvenlik ön planda tutularak arama çalışmalarına ara veriliyor."

Arama çalışması ne zaman devam edecek?

Bakan Yerlikaya "Aşağıda güvenle çalışabilirsiniz" denene kadar AFAD çalışmalarına devam edilecek." dedi.

Erzincan'daki maden faciasında son durum Erzincan'daki maden faciasında son durum

Çevre ve Şehircilik Bakanı açıklama yaptı

"Uzman arkadaşlarımızla birlikte ve donanımlarımızla birlikte olayın olduğu günden itibaren yakından takip ediyoruz. 

İlk anda toprağın nehir ile buluşmasını kesmek gerekiyordu. Bu toprağın güvenli bir yere nakli için gerekli çalışmaları yaptılar. Bu toprağın herhangi bir şekilde insan sağlığına zararı var mı gibi sorulara cevap bulabilmek açısından 9 noktadan örnek alıyorlar ve laboratuvarlarda inceliyorlar.Ekiplerimiz tehlikeli atıklara yönelik her gün numune alıyorlar. Şu ana kadar zehirli bir atığa saptanmadı.

Yüksek İstişare Kurulu toplandı Yüksek İstişare Kurulu toplandı

Olayın olduğu gün buraya gelememe nedenim sağlık sebepleri. Ancak olayın olduğu ilk andan itibaren çalışmaları sıkıca takip ettim. 

2008'de ilk ÇED raporu alınmış. Aradan geçen zaman süre içinde aralıklarla genişletme gibi bir takım ÇED raporundaki yenilenmeler söz konusu olmuş. ÇED raporu için başvurulduğunda uzunca bir süre var. ÇED raporu için bazen 20'den fazla kamu kuruluşuna tek tek soruluyor. İstenilen ne kadar şart varsa getirildiğine emin olunduğunda izin veriliyor. Arkadaşlarımız şu ana kadar bu bölgede 135 denetim yapmışlar. En son 2022 ortalarında kapatma kararı vermişler en ağır para cezası vermişler ve savcılığa suç duyurusunda bulunmuşlar. O günden sonra neredeyse hemen her gün uğrayarak çevreye zarar veriliyor mu diye ölçümler yapmaya devam etmişler. Adli ve idari boyutta inceleniyor."

Tarım Bakanı da açıklama yaptı

"Birikme ihtimali olan suya yönelik bir pompa sistemi kuruldu. Maden sahasının adeta küçük bir baraj inşa edilecek. Sahanın bir üst tarafında alana girmemesi için bir bypass sistemi planlanıyor. Herhangi bir tehlike arz edecek durum yok."

Çalışma Bakanı da açıklama yaptı

"Çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda araştırmalarımız devam ediyor. Kök nedenlerin bulunması noktasında müfettişlerimizin çalışmaları sürüyor. İhmal ve kusuru olan kim varsa adalet önünde hesap vereceğini belirtmek isterim."