Gündem

Madenciler 1.4 milyon hektar ormanı yok etti!

2001 ila 2020 yılları arasında tam 1.4 milyon hektarlık ormanın, açgözlü madencilik faaliyetlerine kurban edildiği ortaya çıktı. Madencilik faaliyetleri yüzünden en fazla orman yitiren ülkeler Endonezya, Brezilya, Kanada, ABD ve Rusya.

Abone Ol

Doymak bilmeyen bir açlığa sahip kapitalist uygulamalar dünyamıza her alanda büyük zararlar veriyor. Bu zararlar birçok alanda geri dönüşü olmayan bir noktada. 

Kapitalizme kurban verilen dünyanın yaşamsal değerdeki varlıklarından biri de ormanlar. Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) tarafından yayınlanan bir rapor, facianın boyutlarını gözler önüne seriyor. Buna göre, 2001-2020 yılları arasında madencilik faaliyetlerinde tam 1.4 milyon hektar orman yok edildi. 

Adana büyüklüğünde orman yok oldu!

Raporda, 2000’li yılların hemen başından itibaren kömür, demir, endüstriyel mineraller ve diğer metallere olan artan talep nedeniyle madenciliğin dünya genelinde %52 oranında büyüdüğü anımsatıldı. Ormanlara zarar veren, yangınlarla birlikte en büyük iki etkenden birinin maden çıkarma işleri olduğu belirtilerek, 2001-2020 arasında yaklaşık 1,4 milyon hektar ormanın madencilik işleri yüzünden geri dönüşü olmayacak biçimde yok edildiği açıklandı. Bu alan, 13. Bin 800 km² büyüklüğündeki Adana ilimizin büyüklüğüne yakın. 

Madenciliğe en çok orman veren 11 ülke

Raporda, madenciliğin neden olduğu ormansızlaşmanın %90’ının 11 ülkede gerçekleştiği açıklandı. Bu 11 ülke ve gerçekleşen orman kayıpları şöyle sıralandı: 

Endonezya: 370 bin hektar
Brezilya: 170 bin hektar
Kanada: 118 bin hektar
Rusya: 133 bin hektar
ABD: 121 bin hektar
Peru: 69 bin hektar
Gana: 59 bin hektar
Surinam: 56 bin hektar
Myanmar: 52 bin hektar
Avustralya: 45 bin hektar
Guyana: 43 bin hektar

Altın ve kömür madenciliği en büyük etken!

Madencilik faaliyetlerinin özellikle tropikal yağmur ormanlarının bulunduğu bölgelerde yoğunlaştığı belirtilen raporda, bu ormanların “dünyanın akciğeri” hatırlatıldı. 

Altın ve kömür çıkarmaya yönelik madencilik işleri, ormansızlaşmaya neden olan maden çıkarma eylemlerinin %70’inden daha çoğunu oluşturuyor. Rapora göre, 2001-2019 yılları arasında dünya genelinde kömür kaynaklı orman kaybının %20'si ABD'de gerçekleşti. Orman alanlarındaki madencilik, bütün hayatları ormanda geçen ve tüm gereksinimlerini ormandan sağlayan orman halkları üzerinde ölümcül etki yapıyor.