Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü imzalayıp Meclis'e gönderdi.

Yaşanan bu gelişmenin ardından Türkiye gibi İsveç'in NATO üyeliğini henüz onaylamamış olan Macaristan da  konuya ilişkin açıklama yaptı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, Macaristan parlamentosunun "İsveç'in NATO üyeliği konusunda egemen bir karar vereceğini" söyledi.

Szijjártó, "İsveç'in NATO'ye üyelik başvurusunu onaylayan tasarıyı kabul edilmek üzere Türk parlamentosuna göndermek, Türkiye'yi bizim aylardır olduğumuz yere getirdi" dedi.

NATO GENEL SEKRETERİNDEN AÇIKLAMA

Diğer yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, başkent Stockholm'de yaptıkları görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Stoltenberg protokolün Erdoğan tarafından imzalanarak onay için TBMM'ye göndermesinden memnuniyet duyduğunu, belgenin kısa sürede onaylanacağına inandığını söyledi. Stoltenberg, "İsveç taahhütlerini yerine getirmiştir. İsveç, anayasasını değiştirmiş, yasalarını değiştirmiş, terörle mücadele işbirliğini genişletmiş ve Türkiye'ye silah ihracatına devam etmiştir" dedi.

"TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK ENDİŞELERİ"

NATO'nun da eylem planını güncelleyerek terörle mücadele taahhütlerini yenilediğini ve kendisinin NATO içinde ilk kez terörle mücadele özel koordinatörü atadığını hatırlatan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Hiçbir NATO müttefiki terör saldırılarından Türkiye kadar zarar görmemiştir. Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini, İsveç'in üyeliğini ilerletebilecek şekilde ele alabildiğimiz için memnunum. İsveç'i NATO'ya çok yakın gelecekte tam üye olarak karşılamak için sabırsızlanıyorum" ifadelerini kullandı.

"MACARİSTAN'IN BU SÜRECİ GECİKTİRMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Ortak basın toplantısında Macaristan'ın İsveç'in NATO üyeliğine henüz onay vermediği hatırlatılan Stoltenberg, "Macaristan birçok kez İsveç'in üyeliğini son onaylayan ülke olmayacaklarını bildirdi. Şu anda onay vermeyen iki ülke bulunduğuna göre Macaristan'ın bu süreci geciktirmeyeceğini düşünüyorum" dedi.

İSVEÇ: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

İsveç Başbakanı ise şunları kaydetti: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü'nü imzalamasını ve Türkiye Büyük Millet Meclisine sunmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Şimdi Meclis prosedürleri başlayacak. Kararı, Türkiye'nin Meclisi verecek ve Türkiye Meclisi'nin kararına da saygı duyuyorum."