Gündem

Macaristan Başbakanı Orhan: Putin ve Zelenskiy görüşmeli

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaşa ilişkin dikkat çeken bir açıklama yaptı. Orban, "Putin ile Zelenskiy arasında bir görüşme kesinlikle mümkün ve gerekli" dedi.

Abone Ol

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında bir görüşmenin "kesinlikle mümkün ve gerekli" olduğunu ifade etti. Orban, İtalya'nın Como Gölü kıyısındaki Cernobbio kasabasında düzenlenen Ambrosetti Forumu'nda yaptığı konuşmada, Batı kamuoyunda genellikle barış planı yapılmasının ardından müzakerelere başlanması ve ateşkesin uygulanması gerektiği şeklindeki yanlış anlaşılmalara değindi. Orban, asıl sürecin önce ateşkes, ardından diyalog ve nihayetinde barış planının devreye girmesi olduğunu belirtti.

"İlk adım barış değil ateşkes"

Orban, Ukrayna ve Rusya ile diyaloğun gerekli olduğunu vurgulayarak, "Her iki tarafın da kabul edebileceği bir barış planı beklersek, barış sağlanamaz çünkü ilk adım barış değil, ateşkestir" yorumunda bulundu.

Macaristan'ın Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı sırasında Kiev, Moskova ve Pekin’e yaptığı ziyaretlere atıfta bulunan Orban, bir barış misyonunun gerekli olduğunu ifade etti. AB’nin savaş yanlısı bir dil kullanmasını eleştiren Orban, "16 yıldır Avrupa Konseyi'nde bulunuyorum ve deneyimlerime göre dilimiz ve politikalarımız her zaman barış odaklı olmuştur. Ancak şu anda savaş yanlısı bir dil kullanılıyor, bu durumdan hoşlanmıyorum ve AB için iyi olmadığını düşünüyorum" dedi.

Ayrıca, yaklaşan ABD seçimlerinde Donald Trump’ın bir sonraki başkan olmasını umduğunu da ekledi.