Her ay düzenli ve yasal olarak maaştan yapılan kesintiler vardır. Bu kesintilerin neler olduğunu ve hangi miktarlarda yapıldığını öğrenmek mümkündür.
Maaş, bir işverenin çalışanlarına yaptıkları iş karşılığındaki düzenli ödemedir. Genellikle aylık olsa da haftalık, olarak ödeme alan çalışanlar mevcuttur. Genellikle aylık olarak ödenen sabit tutarlar, yıllık toplam gelir olarak ifade edilir. İşçi ve işveren arasındaki bu maaşın sistematik olarak düzenlenen belge maaş bordrosu adı veriliyor. Maaş bodroları ödemelerin yasal olduğunu gösterir. Bodro düzenli olarak çalışanın bilgisine sunulması gerekir. Bodroda bulunması gerekenler: Çalışan adı soyadı, maaşın ödendiği gün, maaştan yapılan kesintiler, işverene ait imza mutlaka yer alması gerekir. Maaş bodrosuna e-devlet şifresi ile ulaşabilirsiniz. Kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek sisteme giriş yapabilirsiniz. Maaş bodrosunu inceleyerek yapılan kesintilerinizi inceleyebilirsiniz. Bunun yanında çalıştığınız kurumun muhasebesinden de bordroya ulaşabilirsiniz.E-devlet Maaş Bodrosu Nasıl Sorgulanır?
E- devlette binlerce resmi işlemi gerçekleştirilebilir. Kimlik numaranız ve e-devlet şifresi birçok bilgiye ulaşılabilir. Maaş bordrosu sorgulama da e – devletin yapmış olduğu hizmetlerden bir tanesidir. Şifreniz ve kimlik numaranızla sisteme girdikten sonra e-hizmetlerden ya da arama butonundan faydalanarak yapacağınız işlemi sistemden karşınıza çıkar. Maliye bakanlığına ait bir hizmet olan e- bordro yazarak maaş bodronuzu sorgulama yapabilirsiniz. Bordronuzu inceleyerek bordro detayların göz atabilirsiniz. Özellikle ve varsa ek ödemeleri inceleyebilirsiniz.Maaşta yapılan Yasal Kesintiler Nelerdir?
Maaşta yapılan yasal kesintiler mevcuttur. Bu kesintiler sosyal güvenlik prim kesintileri, gelir vergisi ve damga vergisinden alınan kesintilerdir. Bu kesintiler yılın son günü hesaplanarak belirlenir. Hesaplanan tutardan fazla ya da az kesinti yapılmaz. Kesintiler sonunda maaşınızı alırsınız. Net maaş brüt maaştan yapılan kesintilerin sonunda kalan maaştır. Yani kesinti olmadan çalışanın eline geçen paradır.Maaş Kesintisi Önlenebilir mi?
Maaş Kesintisi maaş bordrosu belgesinde yer alan yasal kesintilerdir. Devlet tarafından zorunlu olan bir kesintidir. Zorunlu olan kesintiler önlenemez ve geri ödemesi yapılmaz. Önlenemeyeceği gibi düşük miktarda kesinti ya da yüksek miktarda kesinti olması söz konusu değildir. Maaştan yapılan kesintiler her yıl sonunda belirli oran ile hesaplanarak maaşlarınıza yansır. Brüt maaşınızdan hesaplanır, belirli kesintiler sonunda net maaşınızı alırsınız.
Editör: Haber Merkezi