Dünya

Lübnan’ı karanlığa gömen elektrik krizi

Lübnan’da, son elektrik üretim ünitesinin kapanmasıyla ülke çapında elektrik kesintisi yaşandı.

Abone Ol

Lübnan elektrik şirketi Électricité du Liban (EDL), ulusal şebekedeki son kalan elektrik üretim ünitesinin de tamamen kapandığını ve bunun sonucunda ülke çapında elektrik kesintisi yaşandığını duyurdu.

Yağ rezervleri tükendi 

Şirketten yapılan açıklamada, "Mevcut koşullar altında, 17 Ağustos 2024 Cumartesi günü öğleden sonra itibarıyla Zahrani santralindeki son elektrik üretim ünitesinin tamamen faaliyete geçtiğini bildiriyoruz" denildi.

Kesintinin, "santralin yakıt yağı rezervlerinin tamamen tükenmesi" nedeniyle meydana geldiği ve bunun Lübnan genelindeki elektrik arzının tamamen kesintiye uğramasına yol açarak havaalanları, limanlar, su pompaları, kanalizasyon sistemleri ve hapishaneler gibi temel hizmetleri etkilediği belirtildi. 

Şirket, bu kapatmanın, enerji üretim süresini mümkün olduğunca uzatmayı amaçlayan tüm olası önlem tedbirlerinin bitmesinden sonra yapıldığını açıkladı.

Şirket, güç ünitelerinin yeniden çalıştırılmasına ilişkin olarak, yakıt yağının temin edilmesinin ardından yeniden çalıştırılacaklarını ve böylece elektriğin kademeli olarak geri verilebileceğini belirtti.

Havaalanı’da kriz 

Beyrut Sivil Havacılık Genel Müdürü Fadi El-Hasan, EDL'nin açıklamasının ardından Lübnan medyasına yaptığı açıklamada, "Havalimanı şu anda elektrik için jeneratör kullanıyor ve krizin uzamamasını umuyoruz." dedi.