YÖK tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, lisansüstü eğitim öğretim programlarının açılması ve yürütülmesine dair ilkeler yeniden belirlendi. Bu doğrultuda, her bir program için belirli yeterliliklerin sağlanması gerekecek ve öğretim üyelerinin belirli kriterleri karşılaması şartı getirilecek.

Doktora programlarının açılabilmesi için üniversitelerin kadrosunda en az altı öğretim üyesinin bulunması gerekecek. Bunların en az ikisi profesör ve birisinin doçent olması şartı aranacak. Ayrıca, lisans programındaki ana bilim/ana sanat dalı ile aynı isimde doktora programı açılması durumunda, öğretim üyelerinin dört tanesinin programın açılacağı alandan olması zorunluluğu bulunacak.

Yüksek lisans programlarının açılabilmesi için ise en az üç öğretim üyesinin bulunması gerekecek. Bu öğretim üyelerinin en az ikisi profesör veya doçent unvanına sahip olacak.

Öğretim üyelerinin lisans veya doktora programlarında ders vermiş olmaları da önem taşıyacak. Lisans programlarında en az iki yarıyıl, doktora programlarında ise en az dört yarıyıl lisans veya iki yarıyıl tezli yüksek lisans programında ders vermiş olma şartı aranacak.

ALES yapıldı: Sonuçlar ne zaman açıklanacak? ALES yapıldı: Sonuçlar ne zaman açıklanacak?

Ayrıca, lisansüstü eğitim öğretim programlarını açacak üniversitelerin gerekli altyapı imkanlarına sahip olmaları da şart koşulacak.

Yüksek lisans ve doktora programlarına başvuracak öğrenciler için de bu kriterlerin belirlenmesi öngörülüyor. Programların kalitesini artırmak amacıyla getirilen bu yeni kriterlerin, lisansüstü eğitim alanında önemli bir adım olması bekleniyor.