Güney Kore medyası, Genelkurmay Başkanlığı'na dayandırdığı habere göre, Kuzey Kore cumartesi günü Güney Kore'ye yaklaşık 240 çöp yüklü balon fırlattı, bunlardan 10'u ülkeye düştü.
Kore Yarımadası’nda çöp balonu gerilimi
Kuzey Kore ile Güney Kore arasında mayıs ayı sonlarında başlayan "çöp balonu gerilimi" güney tarafının anlaşma girişimlerine rağmen devam ediyor.
Geçtiğimiz haziran ayının oratsından beri yaklaşık 3.600 şişme balon gönderen Pyongyang, güneyin propaganda broşürleri taşıyan balonlar göndermesi ve sınırda hoparlörlerden propaganda yayınları yapmasına karşılık nu taktiğe başvurduğunu bildirdi.
Güney Kore’nin haber Ajansı Yonhap’a göre, son atılan balonların birkaçı başkent Seul'ü çevreleyen Gyeonggi Eyaletine ulaştı. Yerel polis, hafta sonu çöp dolu şişme balonlarla ilgili iki ihbar aldığını açıkladı.
Güney Kore Genelkurmay Başkanı, Kuzey Kore'nin komşusuna gönderdiği 11. balon saldırısında çöp poşetlerinin içerisinde kağıt parçaları ve plastik şişeler bulunduğunu, herhangi bir tehlikeli maddeye rastlanmadığını bildirdi.
Yonhap, geçen ay Seul'deki başkanlık ofisine çok sayıda çöp dolu balonun indiğini kaydetti.
Pyongyang-Seul arasında karşılıklı suçlamalar
Koreler arasındaki bu tuhaf gerginlik, askeri gerilimi azaltmayı amaçlayan uzlaşma anlaşmasının 2023’te kuzey tarafından tek taraflı fesh edilmesiyle başladı.
Haziran ayının başlarında, Kuzey Kore'nin savunma bakan yardımcısı Kim Kang, ülkesinin "sınırdan çöp atmayı geçici olarak durduracağını" duyurarak kampanyanın hedeflerine ulaştığını söylemişti. Ancak yetkili, Seul'ün daha fazla düşmanca eylemde bulunması durumunda Pyongyang'ın fırlatmalara devam edebileceği konusunda uyardı.
Güney Koreli yetkililer, son aylarda havaya fırlatılan balonların içinde sigara izmaritleri, plastik ve insan atıkları bulunduğunu, bazılarının ise havada patlamak üzere tasarlandığını gösteren zamanlayıcılarla donatıldığını belirtti.
Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-sik, Kuzey'in Haziran ayı başındaki eylemleri, "akıl almaz derecede utanç verici ve normal bir ülke için aşağılayıcı" olarak nitelendirdi.
Kuzey Kore'nin en üst siyasi organı olan Devlet İşleri Komisyonu üyesi Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un küçük kız kardeşi Kim Yo Jong ise, "Size yapışkan pisliklerin gönderilmesinin ne kadar tatsız ve sıkıcı olduğunu gördüğünüzde, sınır bölgelerinde bildiri dağıtma konusunda ifade özgürlüğünden bu kadar kolay söz edemeyeceğinizi anlayacaksınız " dedi.
Pyongyang'ın füze denemeleri ve Seul'ün ABD ile ortak tatbikatları nedeniyle iki ülke arasındaki gerginliğe "çöp balonu gerilimi" eklendi.