Ekonomi

Küresel krizin eşiğindeki dünya ekonomisinde Türkiye’nin rolü!

Abone Ol

ALEYNA HORASAN

Gelişen teknolojiyle birlikte dünyada ekonomik anlamda yeni bir para sistemi kurulmaya çalışılıyor. Ekonomik sıkıntıları anlamamız için Türkiye ekonomisinden başlayarak küresel piyasalara kadar geniş bir perspektiften bakmak gerekiyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Ramazan Kurtoğlu, Samimi Haber’de değişen dünya ekonomisinde Türkiye'nin rolü üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

MERKEZ BANKASI’NIN KKM KARARI

Ramazan Kurtoğlu Özel Programı’nda, “Türkiye'de Kur Korumalı hesaplarda gerçek kişilerin 7 trilyon Türk lirasının üzerinde bankalarda mevduatı vardı. Bunun maliyeti maalesef 90 milyon Müslüman Türk evladına çıkıyor. Ama bankalardaki gerçek kişilerin toplam mevduat içindeki payın yüzde 68’i 750 bin kişiye ait. Son dönemde Merkez Bankası’nın aldığı karar ile bu yanlıştan dönülüyor. Bankalardaki kur korumalı mevduat 5 milyar dolar birden aşağıya indi. Bu paralar bankadaki döviz hesaplarına dönüş yaptı” dedi.

EMEKLİ MAAŞLARININ EKONOMİYE ETKİSİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in emekliye söylemine atıfta bulunan Kurtoğlu, “Ülkenin Maliye Bakanı bu sıkıntılarının temelinin emekliler olduğunu söyleyecek kadar akla ziyan laflar etmiş. Bu ülkenin yaklaşık 16 milyon emeklisi var. Son zamlarda bunun 9 milyonuna zaten zırnık zam yapılmadı” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE EKONOMİK ÇIKIŞIN ŞİFRELERİ

Bunları tartışmak yerine hükümetin ve Maliye Bakanı’nın, Merkez Bankası Başkanı'nın oturup ekonomik paket hazırlayıp uygulamaya koyması gerektiğini belirten Kurtoğlu, “Çıkılacak Türk milletine ekonominin içinde bulunduğu durum anlatılacak. Türkiye üretemiyor. Çünkü Türkiye’nin üretebilmesi için ara malı ithalatına yönelmek durumunda. Çünkü son 20 yılda maalesef hükümet bu tedbirleri almadı. Eğer üretmek istiyorsa ithal etmek durumunda. İthal edince de sizin dövize olan ihtiyacınız kısır döngü içine giriyor. Onun için şu ana kadar alınan ekonomik tedbirler sonuca gidici değil. Ben mahalli seçimlerine kadar hükümetin top çevirmekte olduğunu düşünüyorum. Bu Maliye Bakanı ve Merkez Bankası'nın aldığı tedbirlerde bunu doğruluyor. O zaman dün şu oldu, bu oldu, kavgası yerine akıllı ve mantıklı tedbirleri almak” diye görüş bildirdi.

KÜRESEL EKONOMİ HIZLA KRİZE DOĞRU GİDİYOR

Dünyada küresel ekonomik bir krize doğru hızla gidiliyor, Türkiye’nin de acil ekonomik önlemler alması gerekiyor.

Kurtoğlu: “Amerika'da pek çok banka battı yine 33 bin kişinin çalıştığı bir nakliye firması battı. Alman ekonomisi çok ciddi bir resesyon, durgunluk içinde. Çin'de emlak şirketleri patır patır dökülüyor. Dünya ekonomisinde krizlerin anası emlak yani evdir. Şu anda da Amerika Birleşik Devletleri'nde Hollanda ve Almanya'da ev fiyatları geriye geliyor ki Türkiye'de de ev fiyatları geriye gelmeye başladı. Çin hiçbir zaman önümüzdeki dönemde dünya devi olamaz. Çin dünyanın üretim gücüdür. 1970’lerden itibaren Amerika'daki elitlerin başını çektiği politikayla Çin üretim merkezi haline getirildi. Şimdi Çin'i belli bir noktaya getirdiler ama burnunun sürtülmesi gerekiyor. 82 yıldır dünyanın en büyük nüfusa sahip ülkesi Çin idi. Artık son bir yıldır Hindistan oldu. Yaklaşık 1,5 milyarlık bir nüfusu var. Önümüzde 10 yılda dünya ekonomisinin başında Hindistan’ın olduğunu göreceğiz” dedi.

DÜNYADA YENİ PARA SİSTEMİ: SANAL PARAYA GEÇİŞ

Dünyada yeni bir para sistemi kurulmaya çalışılıyor ve dikkat edilmezse çok kişi para kaybedebilir.

Kurtoğlu: “Şu anda kripto, sanal, adına ne derseniz deyin dünyada sayısı 16 bini geçmiş para var. Dünyada 2008 krizinden sonra trilyonlarca dolar basıldı. Bu paraların Amerika Birleşik Devletleri'ne geri dönmesi gerekiyordu. İnsanlara hayal sattılar. Kripto parayı devreye soktular. Hayali dokunamadığınız dolarlar uçarak Amerika Birleşik Devletleri'ne geri gitti. Şu andaki bütün kavgaların anası, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması, Tayvan'daki, Amerika Birleşik Devletleri, Çin gerginliği, Afrika'daki gerginlikler dünyanın diğer yerlerindeki bütün bunlar yeni dünya nizamının yani nakitsiz toplum düzeninin kurulması” dedi.

DEĞİŞEN DÜNYA EKONOMİSİNDE TÜRKİYE’NİN ROLÜ

Bütün bu değerlendirmelerin ışığında akla “Değişen küresel ekonomide Türkiye'nin rolü ne olacak? Türkiye mevcut konumuyla sadece geçiş ülkesi mi olacak, yoksa kontrolü ele alacak mı?” soruları geliyor.

Kurtoğlu'nun bu sorulara cevabı: “Türkiye bugünkü mevcut iktidarın, muhalefetin yaklaşımıyla olsa olsa bu kafayla ardiye olur. Türkiye; Afrika'nın ortasını kontrol eden bir coğrafyada, 3 tarafı denizlerle çevrili. Ama bunu kullanamıyor. Maalesef Türkiye'nin para ile ekonomiyle problemi 1641 yılına dayanıyor. Osmanlı para basma işine son vermiş, darphaneyi kapatmıştır. Bir ülkenin darphanesini kapatması ile ordusunun silahı bırakması aynı şeydir. Yurdum insanının kendi milli parasına güveni yoktur. İstisnası rahmetli Atatürk dönemidir. Osmanlı'da ve Atatürk dönemi hariç, Cumhuriyet döneminde Türk milletinin önüne istikrarlı bir para sistemi konulamamıştır ve bugün de mevcut iktidar para meselesinde maalesef başarısız. Bu konuda muhalefetin de yapacağı, söyleyeceği hiçbir şey yok. Çünkü muhalefetin buna alternatif olarak koyduğu herhangi bir çözüm önerisi yok. Yurdum insanının sabredecek hali de kalmadı. Türkiye'nin önünde asgari 5 yıllık bir dönem var. Hepimiz çok büyük sıkıntılar çekeceğiz” şeklinde oldu.