Yaşam

Kum zambakları koruma altında

Mersin sahillerinde, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan ve koruma altında tutulan endemik türlerden kum zambakları, bölgeyi süslemeye devam ediyor.

Abone Ol

Bu yıl kum zambaklarını koparmanın cezası ise 387 bin 141 TL'ye çıkarıldı. Sahillerde doğa müfettişleri, uyarı levhaları yerleştirerek zambakların etrafını koruma altına aldı.

321 kilometre uzunluğunda sahil şeridine sahip olan Mersin'in Erdemli ilçesinde, özellikle Talat Göktepe Çamlığı Sahili’nde bu yıl kum zambakları yoğun olarak kendini gösterdi. Ağustos ayında çiçek açmaya başlayan zambaklar, Eylül ayı boyunca sahilleri süslemeye devam etti. Güneşin doğuşuyla birlikte ayrı bir görsel şölen sunan kum zambaklarının, aynı zamanda deniz kaplumbağalarının yuvalama alanında yoğun olarak bulunduğu gözlemlendi.

Koruma altında: Kum zambakları ve gelecek nesiller

Erdemli Belediyesi bünyesindeki doğa müfettişleri, okul öncesi çocuklarla birlikte kum zambaklarının bulunduğu alanları koruma altına aldı. Çocuklar uyarı levhalarını yerleştirirken, Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara da etkinliğe katıldı. Başkan Kara, yaptığı açıklamada, “Mersin’in geniş bir sahil şeridi var ve Ağustos-Eylül aylarında kum zambakları çiçek açıyor. Bu bölge, caretta carettaların yuvalama alanı ve kum zambaklarının yetişme noktası. Çocuklarımızla birlikte zambakları koruma altına alıp, uyarı levhalarını yerleştirdik. Gelecek nesillere bu bilinçle aktarmak hepimizin görevi” ifadelerini kullandı.

Doğaya olan duyarlılıklarını dile getiren çocuklar da, herkesi endemik türdeki kum zambaklarını koruma konusunda duyarlı olmaya davet etti.

Kum zambaklarını koparmanın yanı sıra, soğanlarının yurt dışına çıkarılmasının da ciddi para cezalarına tabi olduğu belirtildi.