Dünya

Küba: Nasrallah'a korkakça saldırıyı kınıyoruz

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesi, başta Rusya ve Küba olmak üzere birçok ülkenin sert tepkisine yol açtı. Rusya, bu olayı "siyasi bir suikast" olarak tanımlayarak bölgedeki gerilimin artmasından endişe duyduğunu ifade etti ve İsrail'i ateşkese çağırdı. Küba ise saldırıyı "korkakça" olarak nitelendirdi.

Abone Ol

Rusya Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada Nasrallah'ın öldürülmesini kınayarak, bu eylemin Lübnan ve tüm Orta Doğu için ciddi sonuçlara neden olabileceği uyarısında bulundu. Bakanlık, "İsrail tarafından gerçekleştirilen bu siyasi suikastı şiddetle kınıyoruz. Bu askeri eylem, Lübnan ve bölge için daha da ciddi sonuçlar doğuracaktır" dedi. Ayrıca, İsrail'in bu eylemiyle neredeyse kaçınılmaz olarak yeni bir şiddet dalgasına neden olacağını belirtti.

Rusya, İsrail'e saldırganlığını durdurma çağrısı yaparak, bunun krizin çözümü için gerekli ortamı sağlayacağını ifade etti. Moskova ayrıca, uluslararası toplumu, Nasrallah'ın ölümünün ardından Orta Doğu'nun tam kapsamlı bir savaşa dönüşmesini engellemek için harekete geçmeye davet etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Lübnan'da çağrı cihazları ve telsizler kullanılarak gerçekleştirilen son saldırıyı "insanlık dışı" olarak nitelendirdi. Lavrov, "Sivil teknolojilerin ölümcül silahlara dönüştürüldüğü bu saldırı, siyasi hedeflere ulaşmak için terör yöntemlerinin kullanıldığının açık bir örneğidir" dedi ve olayla ilgili hızlı bir uluslararası soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. Ayrıca, ABD ve Avrupa'nın bu saldırıya olası dahil olma ihtimaline dikkat çekti.

"Müdahale için bahane arıyorlar"

Lavrov, "ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin bu terörist saldırının hazırlanmasına bir şekilde dahil olduğunu ya da en azından bundan haberdar olduğunu gösteren çok sayıda medya haberini göz ardı edemeyiz" diye konuştu. Bakan ayrıca, İsrail'in, ABD'nin Orta Doğu'ya doğrudan müdahalesi için bir "bahane" yaratmaya çalıştığını, buna karşın İran'ın sorumlu bir tutum sergilediğini ifade etti.

Küba: Korkakça saldırıyı kınıyoruz

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel de saldırıyı kınayarak, Nasrallah'a yönelik suikastı "korkakça" olarak nitelendirdi ve İsrail'in sivillere yönelik saldırılarını eleştirdi.