Ekonomi

Kredi kartı borcu olanlara müjde! BDDK açıkladı...

BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirdi. İşte Merkez Bankası ve BDDK'nın yeni düzenlemesine ilişkin ayrıntılar...

Abone Ol

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BBDK) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarına ilişkin yeni düzenlemeler yaptı. Bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödemekte zorluk çeken vatandaşlara yönelik bazı esneklikler getirildi.

Kredi Kartı Borçları İçin Yapılandırma İmkanı: Bireysel kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyemeyen kişiler, mevcut borçlarını 60 aya kadar yeniden yapılandırabilecek. Bu süreçte, her aya düşen taksit tutarı, o ayın asgari ödeme tutarına eklenecek. Ancak, yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödenmeden, ilgili bankada kredi kartı limiti artırılamayacak.

Faiz Oranlarında Düzenleme: TCMB, bireysel kredi kartlarında yapılandırma için uygulanacak azami faiz oranını %3,11 ile sınırlandırdı. Kredi kartı borcunun dönem borcuna göre farklı faiz oranları belirlenecek olup, bu oranlar 24 Ekim’de açıklanacak ve 1 Kasım’da yürürlüğe girecek. Örneğin, dönem borcu 25 bin liranın altında olanlar için faiz oranı %3,50, 25 bin-150 bin lira arası borçlar için %4,25, 150 bin liranın üzerinde ise %4,75 olacak.

İhtiyaç Kredileri İçin Yapılandırma: İhtiyaç kredisi borçlarında, anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi durumunda, borçlar 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Ancak, bu yapılandırma ilave kredi verilmeden yapılacak ve borçlular, bu imkandan faydalanmak için bir yıl içinde başvuru yapabilecek.

Asgari Ödeme Tutarında Değişiklik: BDDK, kredi kartları için asgari ödeme oranlarında da güncelleme yaptı. 50 bin liraya kadar olan kredi kartı borçları için asgari ödeme tutarı, dönem borcunun %20’si olacak. 50 bin lira üzerindeki kredi kartı borçlarında ise asgari ödeme oranı %40 olarak belirlendi.