Sağlık

Kötü beslenme hangi kansere yol açıyor? İşte erken yaşta kanserin nedenleri

Abone Ol

50 yaş altı kanser vakalarında artış var. Araştırma uluslararası dergi BMJ Oncology'de yayınlandı.  Uzmanlar bu artışın en büyük nedeni 'beslenme ve hareketsizlik' diyor.

Erken yaşta kanser vakalarını Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Er,  BMJ Oncology'de yayınlanan 50 yaş altı kanser vakalarının giderek arttığına dair çalışmayı NTV’de değerlendirdi.

“50 YAŞ ALTI KANSER VAKALARINDA ARTIŞ VAR”

Yapılan çalışmada 1990’dan bu yana yapılan kayıtlarda özellikle 50 yaş altındaki kanser vakalarını arttığının gösterildiğini belirten, Prof. Dr. Özlem Er, “Tabi dünya nüfusu da artıyor bunu da göz önüne almak lazım ancak dünya nüfusunun artışının yanı sıra özellikle kanser vakalarında özellikle genç yaşlarda artışlar var.” dedi.

GENÇ YAŞTA KANSER VAKALARININ NEDENLERİ

Prof. Dr. Özlem Er, genç yaşlarda kanser vakalarının artmasının sebeplerine ilişkin şunları dile getirdi:

“Özellikle genç yaşlarda sigara ve alkol tüketiminin artması, bunun yanı sıra kötü beslenme şartları. Özellikle meyve sebzeden zengin beslenmeyi öneriyoruz. İşlenmiş etin az tüketilmesini hatta mümkünse tüketilmemesini öneriyoruz. Tüm bunlar günümüzde maalesef arttı, kötü beslenme koşulları. Bunun yanı sıra da hareketsizlik, çok masa başı çalışıyoruz. Günlük hareketimiz ve fiziksel aktivitemiz azaldı. Bunların çok önemli nedenler olduğunu söylüyoruz. Tabi ki bu gözlemsel bir çalışma o nedenle yüzde 100 nedenleri söylemek mümkün değil. Ama kansere neden olan faktörleri bildiğimize göre aslında bu faktörlerin artması dolayısıyla kanserin de artmasına neden oluyor diyebiliriz.”

“50 YAŞ KANSER İÇİN DÖNÜM NOKTASI”

Araştırmada neden 50 yaş sınırının seçildiğine de açıklık getiren Prof. Dr. Özlem Er, “Kanser ileri yaşların hastalığı. Dolayısıyla yaş arttıkça kanser artıyor. 50 yaş da bir dönüm noktası bu nedenle bu yaş seçildi.” diye konuştu.

50 YAŞ ALTINDA HANGİ KANSER TÜRLERİ ARTTI?

50 yaş altındaki kanserlerde özellikle meme kanseri, akciğer kanseri, sindirim sistemleri kanserlerinin yani yemek borusu kanseri, mide kanseri ve kalın bağırsak kanserlerinin artığını görüyoruz. Bunlar da saydığımız faktörlerle ilişkili.

KÖTÜ BESLENME HANGİ KANSERE YOL AÇIYOR?

Beslenmeyle ilgili kısmı özellikle yanlış beslenme, obezite mide-bağırsak sistemi kanserlerini artırıyor.

SİGARA HANGİ KANSERE NEDEN OLUYOR?

Sigara başta olmak üzere tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı ve alkol tüketimi akciğer kanserinin artmasını neden oluyor.

MEME KANSERİNİN NEDENİ 'FAZLA HORMON'

Meme kanserinin artışı ise daha çok hormonal faktörlerle ilişkili görünüyor. Erken yaşta adete girme, geç yaşta menapoza girme ve geç yaşta çocuk sahibi olma. Yani hormonların daha fazla vücutta bulunması kanser riskini artıran bir durum.

KANSER İLE MÜCADELE NE DURUMDA?

Kanser ile mücadele gelinen son duruma ilişkin de bilgiler veren Prof. Dr. Özlem Er,  erken tanı sayesinde kanserden ölümlerin azaldığını ifade ederek tedavide kullanılan yöntemlere ilişkin şunları dile getirdi:

“İyi haber kanserden ölümler azalıyor. Bunun en önemli nedeni erken tanı. Daha erken dönemde iyi görüntüleme ve tanı yöntemleriyle. Dolaysıyla tedavi başarımız yükseliyor. Yine tedavide çok önemli gelişmeler var. Cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi yöntemlerini kanser tedavisinde kullanıyoruz. Bunların yanı sıra bağışıklığı güçlendirici immünoterapi ve hedefe yönelik tedaviler dediğimiz akılı tedavileri de kullanıyoruz. Çok ileri teknolojileri kullanarak kansere karşı başarımızı artırıyoruz. Hem Türkiye’de hem de dünyada bu konuda çok önemli gelişmeler var.”