MİTROVİTSA (AA) - Kosova'da yaşayan binlerce Sırp kadın, "barış mesajı iletmek" amacıyla Kuzey Mitrovitsa şehrinde gösteri düzenledi.

Kosovalı Sırp kadınlar, Kuzey Mitrovitsa'daki ana yoldan, Mitrovitsa'yı güney ve kuzey bölümlerine ayıran İbre Nehri üzerinde bulunan köprüye kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Göstericiler, "Gettodan kurtulmak için birleşen kadınlar", "Kurgu değil, barış istiyorum", "Kurti, sana çocuk vermiyorum" yazılı pankartlar taşıdı.

Eski Kuzey Mitrovitsa Belediyesi Meclisi Üyesi Gordana Savic, buradaki konuşmasında, Kosova'nın kuzeyindeki kadınların, artık Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin "terörüne maruz kalmayacaklarını" ifade etmek için toplandıklarını savundu.

Savic, "(Birleşmiş Milletler) 1244 sayılı kararına göre, burada bulunan tüm uluslararası kurumlara, KFOR'a, EULEX'e, QUINT ülkeleri büyükelçilerine, yardım etmeleri, bir şeyler yapmaları, en azından bugün buradaki her şeyi duymaları çağrısında bulunuyorum. Bizim çocuklarımız, onların çocuklarından farklı değil ve onlar bizim sesimizi duymalı." dedi.

Zveçan sakini 11 çocuk annesi Ana Vukovic de Kosovalı Sırpların, Sırbistan devletine güvendiklerini ifade ederek, uluslararası topluma "Kurti'nin kaos yaratmasını engellemesi" çağrısında bulundu.

Kosovalı Sırp yetkililerin Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile yaptıkları toplantı sonrasında Sırp Listesi tarafından düzenlenen basın toplantısında, bu yönde protestoların düzenleneceği açıklanmıştı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 21 Kasım'da Brüksel'de Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti ile ayrı ayrı ve üçlü görüşmelerde bir araya gelmiş ancak bu görüşmelerde herhangi bir sonuç alınamamıştı.

- Kosova-Sırbistan gerginliği

Kosova hükümeti, temmuz sonunda Sırbistan'a mütekabiliyet ilkesi doğrultusunda "Sırbistan kimlik kartlarıyla Kosova'ya giriş/çıkış yapanlara geçici beyan formları verilmesi" ve "Sırp makamlarınca Kosova'daki Sırplara verilen araç plakalarının 'RKS' (Kosova Cumhuriyeti) plakalarına dönüştürülmesi" ile ilgili kararların yürürlüğe gireceğini duyurmuştu.

Kosova'daki Sırplar, buna tepki göstererek ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapatmış ve ülkede gerilim artmıştı.

Kosova hükümeti, daha sonra Sırbistan ile sınır kapılarına giden yollara konulan tüm barikatların kaldırılması şartıyla krize neden olan uygulamayı 1 Eylül'e erteleme kararı almıştı.

Kosova tarafı, son olarak "yasa dışı" olarak nitelendirdikleri araç plakalarının yeniden tescil sürecinin Nisan 2023'e ertelendiğini, bu araçların sahiplerine önce uyarıda bulunulacağını, ardından ceza verileceğini ve son olarak test plakalarının yerleştirileceğini bildirmişti.

Araç sahiplerine yapılan uyarı tedbiri 1 Kasım'dan itibaren uygulanmaya başlanırken, Kosova tarafı 22 Kasım itibarıyla araç sahiplerine para cezası uygulanacağını duyurmuştu. 21 Ocak-21 Nisan 2023 tarihlerinde, 3 ay boyunca sadece test plakalarıyla dolaşımın mümkün olacağı ifade edilmişti.

Öte yandan Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

AB'nin arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor.