Dünya

Koskoca CNN’in baş muhabiri bunu yaparsa…

CNN'in Suriye'deki gizli bir hücreden serbest bırakılmasına yardım ettiği tutuklu haberindeki mahkûmun, pek çok savaş suçuna karışmış Suriye Hava Kuvvetleri’nin ünlü İstihbarat Subayı Selame Muhammed Selame olduğu teyit edildi.

Abone Ol

Esad rejiminin çökmesiyle dünyanın ileri gelen tüm medya kuruluşları çok sayıda gazeteci ve muhabirini gelişmeleri aktarmak üzere bölgeye gönderdi.

Mahkumların yıllarca tutuklu kaldığı ve işkencelerin yaşatıldığı hapishaneler medya çalışanları için ilgi çekecek haberlerin mekânı oldu.

Baş muhabirden skandal hikaye

Onlardan biri olan CNN International’ın baş muhabiri Clarissa Ward kendi deyimiyle, "20 yıllık gazetecilik kariyerimde tanık olduğum en sıra dışı anlardan biri" dediği görüntülerle medyada viral oldu.

Aylar sonra tesadüfen olduğu iddia edilen Esad’ın mahkûm ettiği şaşkın bir mahkûmun hücreden çıkarıldığı anın görüntüleri kısa sürede yayıldı.  

Sosyal ağlarda da paylaşılan görüntüler milyonlarca kullanıcıya ulaştı.

Ancak bölge halkı sözde “zavallı mahkûmu tanıdı” gerçek kimliğinin ortaya çıkmasını sağlayacak yorumlar paylaştı.

Teyit kuruluşundan rapor

Bağımsız ve tarafsız teyit kuruluşlarından Verify-Sy, konuyu yakından izleyerek ayrıntılı bir rapor yayınladı. Rapora göre, görünüşte masum olan tutuklunun aslında Suriye hava kuvvetleri istihbaratında görev yapan ve uzun süredir savaş suçları işlemiş biri olan Üsteğmen Selame Muhammed Selame olduğunu teyit etti.

CNN, tepkiler üzerine "Daha sonra geçmişini araştırdık ve sahte kimlik vermiş olabileceğinin farkındayız" diyerek, konuyla ilgili soruşturma açtığını duyurdu.  

Ne olmuştu?

CNN'in geçen haftaki haberinde Ward ve kamera ekibinin, silahlı muhalif bir grup eşliğinde Şam'daki eski bir Suriye hava kuvvetleri istihbarat karargahını ziyaret ettiği ve penceresiz bir hücrede kilitli bir battaniyenin altında bulunan adamı kurtardığı görülüyordu.

İsminin Adel Ghurbal olduğunu söyleyen ve üç ay önce hükümet yetkilileri tarafından tutuklandığını iddia eden adam, 4-5 gündür aç ve susuz olduğunu, Esad rejiminin çöktüğünü bilmediğini söyledi.

Ancak Verify-Sy, onun "iyi bakımlı, fiziksel olarak sağlıklı, görünürde herhangi bir yarası veya işkence izi olmayan" biri olarak göründüğünü, "90 gün boyunca karanlıkta hücre hapsinde tutulduğu iddia edilen biriyle tutarsız bir tasvir" olduğunu belirtti.

Görüntüleri izleyenler adamın ve Ward’ın diyaloglarından davranışlarına kadar pek çok gerçeği yansıtmayan tespitlerini paylaştı.

Verify-Sy, ‘aylardır gökyüzünü görmediğini’ söyleyen Selame’nin dışarı çıktığında gözlerini hiç kırpmadığını ve ışıktan rahatsız olmadığını belirterek şunları aktardı:

“Hapishanelerde tutuklulara yönelik iddia edilen sert muameleye rağmen Salama temiz, bakımlı ve fiziksel olarak sağlıklı görünüyordu, görünürde herhangi bir yara veya işkence izi yoktu. Bu, 90 gün boyunca karanlıkta hücre hapsinde tutulduğu iddia edilen birinin tutarsız bir tasviri."

Verify-Sy daha sonra bölgede Adel Ghurbal adına herhangi bir kayıt bulunmadığını tespit etti ve bu şüphe ile adamın gerçek kimliği olan Salama'ya ulaştı.

Yerel sakinler, "Ebu Hamza" lakabıyla bilinen Selame'nin, Humus'taki çeşitli güvenlik noktalarında çalıştığını ve hırsızlık, gasp ve bölge sakinlerini Esad'a muhbir olmaya zorlama gibi suçlara karıştığını söyledi.

Verify-Sy'nin haberine göre, 2014'teki Suriye iç savaşı sırasında sivilleri öldürdüğü, rüşvet vermeyi reddeden gençleri sahte suçlamalarla gözaltına alıp işkence ettiği belirlendi.

CNN ise haberin uydurma olduğu iddialarını reddediyor.

CNN’den yapılan açıklamada, "CNN ekibinden başka hiç kimse o gün raporumuzda yer alan hapishane binasını ziyaret etme planlarımızdan haberdar değildi. Olaylar videoda göründüğü gibi gerçekleşti" denildi.

Uluslararası haber ağı, geçen yıl İsrail-Gazze sınırında kendisinin ve ekibinin roket saldırıları sırasında kalabalığa saldırdığını gösteren bir haber düzenlediği suçlamasıyla karşı karşıya kaldığında da Ward'un çalışmalarını savunmak zorunda kalmıştı.

Sahte ses kaydıyla yayınlanan çekim, sosyal medyada büyük ilgi görmüş ve birçok kişi bunun gerçek olduğunu düşünmüştü.