Küresel iklim değişikliği insan hayatını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu tartışmalarda genellikle artan sıcaklıkları, kuraklıkla ilgili etkilerinden bahsedilse de tek olumsuzluk bunlar değil. Ekosistem tümüyle olumsuz etkileniyor.

ABD'de Oregon Üniversitesi'nin hazırladığı raporda iklim değişikliğinin dünyayı abluka altına aldığı vurgulandı.

"Dünyanın rengi maviden yeşile dönüyor"

Rekor sıcaklıklar, okyanusların ısınması, buzul seviyesinin benzersiz şekilde gerilemesinin ana başlık olduğu raporda bir de dünyanın renginin yeşile döndüğünün altı çizildi.

Hekimlerin tercih başvuruları başladı Hekimlerin tercih başvuruları başladı

Dünyanın rengi neden değişiyor?

Yapılan açıklamada bu değişimin ‘fitoplankton’ kaynaklı olduğu söyleniyor. 

Fitoplanktonlar, kabuklu deniz hayvanlarından balıklara kadar her türlü deniz canlısına besin sağlayan mikroskobik ve bitki benzeri organizmalar olarak tanımlanıyor.

"İnsan ve su ekosistemini olumsuz etkiliyor"

Okyanus Bilimci Ivona Cetinic'e göre fitoplanktonlar çevrelerindeki değişikliklere tepki gösterebiliyor. Okyanus sıcaklığındaki artış, besin maddelerindeki değişiklikler ve güneş ışığındaki farklar bu türün patlama veya çökmesine neden olduğuna dikkat çekiyor.

Tropik ve Subtropik Okyanusların tamamı değişti

Okyanus Bilimci BB cael ise okyanuslardakdi değişikliğin hayati olabileceğini açıkladı. 

"Tropik veya subtropik okyanusların neredeyse tamamında önemli ölçüde ortaya çıkan renk değişimleri var. Bu da oldukça düşündürücü ve korkutucu… Şu an için bu değişimler, ekosistemi tamamen yok eden büyük değişimler değil. Ancak zamanla büyük zararlara dönüşebilir"