Dünya

Kızıldeniz’deki kriz İngiltere’nin tedarik zincirini bozdu

İngiliz medyasına göre Husilerin deniz operasyonları, İngiltere`nin tedarik zincirlerini bozarak nakliye maliyetlerini üç katına çıkardı.

Abone Ol

İngiliz The Times gazetesi, Husilerin, Kızıldeniz`den İngiliz gemilerinin geçişini engellemesi nedeniyle ülkenin tedarik zincirinde kesintilerin olduğunu doğruladı. Ayrıca nakliye masraflarının da üç kattan fazla arttığı ve daha da artmasının beklendiği bildirildi.

İngiltere’nin Husi krizi

The Times, “Kızıldeniz krizi” olarak adlandırdığı durumun, İngiliz pazarlamacıların yılbaşı hazırlıkları için erken stok yapmaya zorladığını belirtti. Bu durumdan nakliye sektörünün de etkilendiğine dikkat çekilden haberde, geleneksel olarak sakin geçen yaz döneminde Çin ve Güneydoğu Asya`dan, İngiltere ve Avrupa`ya mal taşımak için faaliyet göstermek zorunda kalacağı kaydedildi. Dahası perakendecilerin Noel dönemi için normalde eylül ayından sonra mal almayı bekledikleri, ancak bu yıl tedarikçilerden temmuz ayından itibaren sevkiyat talep ettikleri belirtildi.

Raporda ayrıca, nakliye maliyetlerinin üç kattan fazla arttığı ve önümüzdeki birkaç ay içinde deniz yollarındaki aksamalar nedeniyle tekrar artabileceği belirtildi. Hedef alınma riski taşıyan gemilerin ise Güney Afrika`nın etrafından dolaştırıldığı ifade edildi.

Maliyet 3 katına çıktı

The Times`a göre, Panama Kanalı`ndaki kısıtlamalar ve ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının tırmanma belirtileri, fiyatları daha da artırdı.

Drewry küresel konteyner endeksi, standart 40 fitlik bir konteynerin ana ticaret rotaları boyunca nakliye maliyetinin şu anda 4.775 dolar olduğunu gösteriyor. Bu rakam geçen yılın ekim ayında 1.389,50 dolardı.

Bu arada daha fazla fiyat artışı konusunda uyaran analistler, nakliyeye olan yüksek talebin, gelecek yılın şubat ayına kadar devam etmesini bekliyor. Ayrıca, ABD`nin doğu ve körfez kıyılarındaki olası işçi anlaşmazlıklarının, tedarik zincirlerinde daha fazla kesintiye ve nakliye maliyetlerinin artmasına yol açabileceği konusunda uyarılar yapıldı.

The Times gazetesinde yer alan rapora göre, tedarik zinciri yönetimi danışmanlık şirketi Inverto`nun başkanı Patrick Lieberhoff, “Kızıldeniz`deki tedariklerin uzun süreli kesintiye uğraması, son derece kırılgan olan tedarik zincirleri üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor” ifadesini kullandı.

Inverto ise perakendecilerin, dalgalı nakliye fiyatlarının aniden tekrar yükselebileceğinden korktuğunu vurguladı.