Suudi Arabistan, “bir Suudi petrol tankerinin Kızıldeniz’de saldırıya uğradığını” iddia eden ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ve İngiltere Deniz Ticareti Operasyonlarını (UKMTO) yalanladı.

Gözlemcilere göre, bu durum Washington ve Londra’yı utanç verici bir duruma soktu.

Suudi Arabistan, ABD ve İngiltere’yi yalanladı

Suudi Arabistan Ulusal Denizcilik firması Bahri’den yapılan açıklamada, “Bahri’ye ait petrol tankeri Emced’in Kızıldeniz’de saldırıya uğrayan başka bir tankerin yakınında kuzeye doğru seyrettiğini teyit ediyoruz” denildi.

Suudi şirketten yapılan açıklamada, Emced adlı petrol tankerinin hedef alınmadığı kesin bir şekilde belirtildi. Ayrıca tankerin planlanan nihai varış noktasına doğru herhangi bir kesinti olmaksızın tam kapasiteyle yolculuğuna devam ettiği vurgulandı.

Bahri’den yapılan açıklama, ABD ve İngiltere’deki resmî kurumlarca Kızıldeniz’deki gelişmelere ilişkin sağlanan bilgilerin doğruluğu konusunda birçok şüpheyi gündeme getirdi.

ABD ve İngiltere’ye yönelik eleştiriler

Gözlemciler, özellikle İsrail’e koşulsuz destek ve koruma sağlayarak deniz çatışmalarına taraf olmaları göz önüne alındığında, Washington ve Londra’nın, Yemen’in İsrail limanlarına giden gemilere yönelik operasyonları hakkında yanlış bilgiler uydurmaktan çekinmeyecekleri şüphesini paylaştı.

Gözlemciler ayrıca, Suudi Arabistan’ın yaptığı açıklama ile CENTCOM ve UKMTO tarafından yapılan yanlış iddiaları ortaya çıkardığını belirttiler.

Trump'a yeni suikast iddiası! Trump'a yeni suikast iddiası!

Husiler, MV Blue Lagoon I saldırısını üstlendi

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri pazartesi yaptığı açıklamada, askerlerinin Yemen ambargosunu ihlal ettiği gerekçesiyle Panama bayraklı MV Blue Lagoon I’e saldırı düzenlediğini bildirdi.

Ancak Seri, Suudi bayraklı gemiye ilişkin herhangi bir saldırıdan bahsetmedi.

ABD ve İngiltere’nin Suudi Arabistan tankeri vuruldu iddiası

ABD tarafından yapılan açıklamada ise bu saldırıdan birkaç saat sonra Husilerin Suudi Arabistan bandıralı bir tanker gemisine de ateş ettiği bildirildi.

ABD ordusunun Ortadoğu'daki operasyonlarını denetleyen Merkez Komutanlığı, ikinci geminin Suudi bandıralı, 2 milyon varil petrol taşıyan Emced adlı petrol tankeri olduğunu açıkladı ve saldırının sorumlusu olarak Husileri gösterdi.

Komutanlık, ABD ordusunun Husilere ait iki füze sistemini de imha ettiğini belirtti.

ABD’den yapılan bu açıklmanın ardından İngiliz ordusunun Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları Merkezi de Hudeyde açıklarında ikinci bir saldırı olduğunu, ancak herhangi bir hasar ya da yaralanma rapor edilmediğini duyurdu. Şirket, saldırının Blue Lagoon I saldırısının gerçekleştiği yerden sadece birkaç kilometre uzakta meydana geldiğini bildirdi.

ABD basınında, Husilerin Suudi bandıralı petrol tankerine yapılan saldırının sorumluluğunu üstlenmemesinin nedeni olarak, Suudi Arabistan'ın Husilerle bir barış anlaşmasına varmaya çalışması gerekçe gösterildi.

ABD basınında yer alan haberlere göre, Suudi Arabistan da benzer şekilde, üzerindeki askeri karşılık verme baskısını azaltmak için Emced’e yapılan saldırıyı kabul etmedi.

Sana’dan ABD’ye tepki

Öte yandan Husilerin siyasi organından üst düzey bir yetkili, askeri güçlerinin Kızıldeniz’de Suudi Arabistan’a ait bir petrol tankerini hedef aldığı yönündeki iddialarına tepki gösterdi.

Sana yüksek siyasi konsey üyesi Muhammed el-Husi, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Amerikalılar timsah gözyaşları döküyor ve yalan beyanlar yayıyor. Amerikan misyonunun Siyonist terörizmi desteklemedeki başarısızlığı, aklını kaçırmasına ve askeri tahminlerinde yaptığı hatalar gibi medya açıklamalarında da hatalar yapmasına yol açtı” ifadelerini kullandı.

Çözümün Gazze`ye yönelik saldırıları durdurmak olduğunu söyleyen el-Husi, ABD’ye yönelik, “başka bir başarısızlığa işaret eden yanlış bilgilerle soytarılığa başvurmamasını” belirtti.

Editör: Burçin Çelikkol