Prof. Dr. Yaman, kış aylarında sakatlıkların yalnızca yaşlı bireyleri değil, sağlık sorunları olan herkesi tehdit ettiğine dikkat çekerek, "Düzgün temizlenmeyen kaldırımlar, buz tabakaları ve kar birikintileri bu tür kazaların temel nedenleri arasında. Kayma ve düşmelerin etkisi, bireylerin yaşı ve sağlık durumuna göre değişiklik gösteriyor." dedi.
Düşmelerin şiddetine göre farklı belirtilerle karşılaşılabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Yaman, “Bel ve sırt bölgesinde keskin veya zonklayan ağrı, hareket kısıtlılığı, kas spazmları, bacaklarda his kaybı ya da zayıflık gibi sorunlar görülebilir. Daha ciddi vakalarda ise dayanılmaz ağrı, nefes almakta zorlanma, bayılma veya baş yaralanması gibi durumlarla karşılaşılabilir.” ifadelerini kullandı.
DOĞRU MÜDAHALE HAYAT KURTARIR
Düşme sonrası yapılacak ilk müdahalenin kritik öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Yaman, şu önerilerde bulundu:
Çevre güvenliğini sağlayın. Eğer düşme tehlikeli bir alanda gerçekleştiyse, kişi yerinden oynatılmadan çevredeki tehlikeler ortadan kaldırılmalı.
Yaralanan kişinin bilinci kontrol edilmeli. Bilinç kaybı varsa acil yardım çağırılmalı.
Baş, boyun ve omurga yaralanması şüphesi durumunda, kişinin hareket ettirilmemesi büyük önem taşır.
Prof. Dr. Yaman, "Düşen kişiyle iletişim kurarak ‘Bir yerin ağrıyor mu?’ gibi sorularla durum değerlendirilmesi yapılabilir. Kişinin hareket ettirilmesi gerekirse dikkatli olunmalı, aksi takdirde daha ciddi yaralanmalara yol açabilir." uyarısında bulundu.
KIŞ AYLARINDA TEDBİR ALMAK ŞART
Kış aylarında yaşlılar ve sağlık sorunları olan bireylerin daha dikkatli olması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Onur Yaman, kaygan zeminlerde yürürken dikkatli adımlar atılmasını, uygun ayakkabı tercih edilmesini ve gerekirse destek alınmasını önerdi.
Düşmelerin önlenmesi için bireysel tedbirler kadar yerel yönetimlerin yolları ve kaldırımları temiz tutması da büyük önem taşıyor. Unutulmamalıdır ki küçük bir önlem, büyük bir kazanın önüne geçebilir.