Türkiye Cumhuriyetinin güvenlik politikasının belirlenmesinde önemli kurumlar bulunmaktadır. MİT, Emniyet, TSK, Milli Güvenlik Kurulu ve TBMM gibi merkez kurumlar politikalarını belirlerken başta anayasa olmak üzere bazı temel metinleri baz alırler. Kamuoyunda Kırmızı Kitap ve Devletin Gizli Anayasası olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesinin güncellendiği haberleri ortaya çıktığından beri vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de Kırmızı Kitabın içeriğinde neler olduğudur.

Kobani davasında  karar açıklandı Kobani davasında karar açıklandı

İşte Kırmızı Kitap nedir ve içeriğinde neler var sorusunun cevabı...

Kırmızı Kitap nedir?

Devletin Milli Güvenlik Siyaseti, 2945 sayılı Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve MGK Genel Sekreterliği Kanunu'nun 2/b maddesinde tanımlanmaktadır. Bu siyaset belgesi, devletin devamı için milli faaliyetlerin planlı ve belirlenmiş esaslara göre yapılması gerektiğini vurgular. MGK tarafından hazırlanan bu belge, gizli olarak kabul edilir ve içeriğinde doğrudan güvenlikle ilgili sorunların bulunduğu belirtilir. Ancak belgenin anayasaya aykırı bir durumu bulunmamaktadır.

Kırmızı Kitabın içeriğinde neler bulunur?

Milli Güvenlik Siyaseti, devletin iç ve dış güvenliğini sağlama ve sürdürme amacıyla oluşturulan bir strateji belgesidir. Bu belge, devletin güvenliği ve bütünlüğü için gerekli görülen politikaları ve önlemleri içerir. MGK tarafından belirlenen bu siyaset, devletin milli çıkarlarına ve anayasaya uygun olarak belirlenir ve uygulanır.

Kırmızı Kitaba kimler ulaşabilir?

Belgenin gizliliği, içeriğinde yer alan bilgilerin kamuoyuna açıklanmamasını ve sadece ilgili yetkililerin erişimine açık olmasını sağlar. Bu şekilde, belgede yer alan stratejik bilgilerin ulusal güvenlik açısından tehlike oluşturacak şekilde kullanılmasının önüne geçilir. Kırmızı Kitaba MGK üyeleri tarafından ulaşılabilir.