Ekonomi

Kiralardaki yükseliş geçici, piyasa dengesini bulacak

Kiraların yeniden yükseliş eğilimine girmesiyle ilgili görüşlerine başvurduğumuz Gayrimenkul Uzmanı Murat Sarı, bu dönemdeki artışın sezonun etkisiyle olduğunu, yüzde 25 sınırının kalkması nedeniyle piyasanın kendi dengesini bulacağını söyledi.

Abone Ol
Ercan Çankaya - Haber Merkezi

2024 yılı Temmuz ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Ağustos ayı kira artışlarındaki tavan oran belli oldu. Ağustos ayı kira artış tavanı yüzde 65,93 olarak gerçekleşti.

TÜFE'de değişim Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,23, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 28,76, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,78 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,93 artış olarak gerçekleşti.

Öte yandan kiralarda da Ağustos ayında bir yükseliş eğilimi söz konusu.

Samimi Haber olarak kiralardaki bu yükseliş eğilimini, Gayrimenkul Uzmanı Murat Sarı’yla konuştuk.

Kiralardaki yükselişin esas nedeni enflasyon

Geçtiğimiz aylara dek devam eden yüzde 25 sınırlamasının bir baraj oluşturduğunu belirten Sarı, bu kural sebebiyle güncel kiraların çok gerisinde kalan kiraların olduğunu söyledi.

Ev sahiplerinin kiraları güncel rakama çekme çabalarının belli bir yükselişe sebep olabileceğine değinen Murat Sarı, kiralardaki yükselişin esas nedeninin ise enflasyonist ortam olduğunu söyledi. Ağustos Eylül aylarının kiralamaların arttığı bir dönem olduğunu belirten Sarı, tayinlerin belli olduğu, üniversite sınav sonuçlarının açıklandığı bu aylarda kiralık ev talebinin de arttığını belirtti.

Piyasa dengesini bulacak

Önümüzdeki aylarda piyasanın dengesini bulacağını belirten Sarı, geçmiş dönemde yüzde 25 sınırı nedeniyle ev sahiplerinin normalin üzerinde kiralar istediklerini söyledi. Fakat bu durumun değişmesiyle birlikte piyasanın bu yoğun dönem geçtikten sonra bir dengeye oturacağını belirtti.

Büyükşehirlerde konut arzının sınırlı olmasının da kiralarda yükselişe neden olduğunu belirten Sarı, arsa sıkıntısı nedeniyle yeni bina üretilemediğini, sosyal konutların ise yok denecek kadar az olduğunu hatırlattı.

Ev sahipleri TEFE-TÜFE’ye uyuyor

Zamların TEFE-TÜFE’ye göre yapılacak olmasının kiraları nasıl etkileyeceğini, ev sahiplerinin bu kurala uyup uymayacağını sorduğumuz Sarı, ev sahiplerinin genelde yüzde 25 sınırına uymadıklarını, ama evin kirası çevredeki konutların rayicinin altına düşmediyse TEFE-TÜFE’ye uyma eğiliminde olduklarını belirtti.

Yüzde 25 sınırının etkilerinin hala devam ettiğini belirten Sarı, ev sahiplerinin düşük kaldığını düşündükleri kiralar nedeniyle 5 yıl dolunca mahkemeye başvurmaya çekinmediğini dile getirdi. Bu sebeple mahkemelerde ve arabulucularda hala bir yoğunluk olduğunu belirtti.

Sarı, son olarak yüzde 25 sınırının kalkmasıyla birlikte kiraların düzene gireceğini belirterek bu dönemdeki yükselişin sezonun etkisiyle olduğunu dile getirdi.