Son zamanlarda artan ekonomik kriz, konut kiralarındaki yükselişi de beraberinde getirdi. Resmi olarak yüzde 25 olarak belirlenen kira artış sınırı, ev sahipleri tarafından sıklıkla aşılarak kiracıları zor durumda bırakıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
ZAM SINIRI GEÇİCİ
Bakan Şimşek, kira artışlarındaki yüzde 25 sınırlamasının vatandaşları korumayı amaçlayan geçici bir tedbir olduğunu belirtti. Ancak, bu sınırlamanın kaldırılması veya değiştirilmesi konusu gündemde yoğun bir şekilde tartışılıyor.
Şimşek, "Enflasyonla mücadele ve kiralardaki fahiş artışların önüne geçmek üzere, konut arzının artırılacağını, deprem kaynaklı konut stokundaki kayıpların telafi edilmesi için yeni sosyal konut projelerinin geliştirileceğini ve dar gelirli vatandaşların konuta erişiminin artırılacağını" ifade etti.
YÜZDE 25 ZAM SINIRI EKONOMİYE AYKIRI
Bu açıklamalar, kira artışlarının sınırlanmasının önümüzdeki dönemde gözden geçirilebileceği veya kaldırılabileceği ihtimalini gündeme getirdi. Gayrimenkul uzmanları, pandemi sonrası artan talep ve ekonomik dengesizliklerin, yüzde 25 kira sınırlamasının artık gerçekleri yansıtmadığını dile getiriyor.
Bu konudaki son gelişmeler ve Bakan Şimşek'in açıklamaları, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki dengenin geleceği açısından yakından takip edilmeye devam ediyor. İlk ev alacaklar için ise beklenen kredi kampanyası detaylarını öğrenmek için kamu arazilerinin inşaat yapacak kurumlara devri gibi düzenlemelerin heyecanla bekleniyor.
KİRALIĞA TALEP ARTTI
Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, Hazine ve Maliye Bakanı'nın kira artışlarına ilişkin açıklamalarını CNN Türk'e değerlendirdi. Özelmacıklı, kira artışlarındaki yüzde 25 sınırının kaldırılma ihtimalini değerlendirirken, "Yüzde 25 sınırının kaldırılması beklenen bir gerçektir. Gayrimenkul sektörü pandemi döneminden itibaren yaşadığı üretim eksikliğini derin bir şekilde hissetmeye devam ediyor. Gerek artan maliyetler gerekse de finansmana erişimdeki problemler gayrimenkule erişimi gittikçe zorlaştırdı. İster istemez de aslında insanların daha yoğun bir şekilde kiralık dairelere talebi gerçekleşti." şeklinde ifadeler kullandı.
Özelmacıklı, bu açıklamalarına ek olarak ise şunları kaydetti: "Gerek şubatta yaşadığımız deprem felaketi, kentsel dönüşüm gibi ihtiyaçlar son dönemde üniversite öğrencilerinin ihtiyaçları fiyatları önemli bir derecede birçok şehirde artırdı. Tabi ekonomi ile ilgili kısma baktığımızda aslında bunun önemli nedeninin bozulan ekonomik denge olduğunu söylemek lazım. Zaten yüzde 25 kira sınırlaması ekonomik gerçeklerle de örtüşmüyor."
İLK EV KREDİSİ MÜMKÜN MÜ?
İlk ev alacak kişiler için kredi kampanyalarının mümkün olup olmadığını da vurgulayan Özelmacıklı, konuyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanı'ndan gelecek değerlendirmeleri beklediklerini belirtti. Ayrıca, "OVP’de buna ilişkin çalışmalardan bahsedilmişti. Kamu arazilerinin inşaat yapacak kurumlara devrine ilişkin düzenlemeleri de sektör aslında merakla bekliyor." dedi.