Ekonomi

Kira artışlarında İzmir zirvede!

Eylül 2024 itibarıyla Türkiye genelinde kiralık ve satılık konut piyasasında dikkat çekici değişimler yaşandı. Kira artışında İzmir başı çekerek İstanbul ve Ankara'yı solladı.

Abone Ol

Sahibinden.com ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan rapora göre, kira artış oranları üç büyük şehirde yüksek seyrederken, reel konut fiyat endeksinde düşüş eğilimi sürdü.

İzmir, yıllık yüzde 56,3 ile en fazla kira artışı görülen il oldu. Ankara'da yıllık kira artışı yüzde 51,3, İstanbul’da ise yüzde 46,2 olarak kaydedildi. Türkiye genelinde ise kiralık konut ilan metrekare fiyatlarındaki yıllık artış oranı, eylül ayında yüzde 45,2’ye geriledi.

Satılık konut fiyatlarında da benzer bir tablo göze çarptı. İstanbul’da yıllık artış oranı yüzde 20,8, Ankara’da yüzde 22,4 ve İzmir’de yüzde 26,6 olarak gerçekleşti. Ancak, reel konut fiyat endeksindeki düşüş devam ediyor. 2023 Temmuz'da başlayan bu düşüş, 2024 Eylül ayında da sürdü. Endeks İstanbul’da 1,3 puan, Ankara’da 0,8 puan, İzmir’de ise 1,9 puan geriledi. Eylül ayında reel konut fiyat endeksi İstanbul’da 155,3, Ankara’da 180,9, İzmir’de ise 168,7 seviyesine düştü.

Ayrıca, yıllık fiyat değişimi oranları da olumsuz seyretti. Eylül 2024’te, yıllık bazda konut fiyatlarındaki değişim, bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak yüzde -18,6’ya düştü ve negatif seyrini sürdürdü.

Bu veriler, konut piyasasında dalgalanmaların devam ettiğini ve özellikle reel fiyatlarda yaşanan düşüşlerin sektörü etkilemeye devam ettiğini gösteriyor.