Haber Merkezi

Dilan Polat'tan yeni video: Sesimi duymak isteyenler olmuş Dilan Polat'tan yeni video: Sesimi duymak isteyenler olmuş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümünde Yunanistan Savunma Bakanı'na da sert tepki göstermiş ve Türklerin işgalci olduğunu söylemesi densiz ve edep dışı" diyerek Miçotakis’in bakana haddini bildirmesi gerektiğini söylemişti. Türkiye'nin adadan verdiği mesajların Yunanistan'daki yankıları sürerken Yunanistan Sağlık Bakanı Adonis Georgiadis, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'bir gece ansızın gelebiliriz' söylemi üzerinden Türkiye'ye saldırdı. Georgiadis katıldığı televizyon programında "F-35'lerle bir gece ansızın Ankara'ya gelebiliriz" şeklinde konuştu. Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Emekli General Kazım Dalkıran Yunan Bakan'ın tavrı ile Rum tarafının tutumunu Samimi Haber'e değerlendirdi.

İyi polis kötü polis oyunu

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Emekli General Kazım Dalkıran, Yunan Bakan'ın tavrına yönelik olarak "İyi polis kötü polis oynuyorlar. Diğer taraftan da üst düzey devlet yetkilileri ile Türkiye ile barış toplantıları yapılıyor. NATO zirvesi esnasında Sayın Cumhurbaşkanı görüşmeler yaptı. Ancak içeride bu hissiyatın özellikle de barış harekatının yıldönümünde kendilerine daha güçlü hissetmek ve göstermek için bir yaklaşık içerisindeler Böyle değerlendirmek lazım. Diğer taraftan da Türkiye ön plana çıkmaya başladığı için kendilerini yeniden konumlandırıyorlar. Yoksa kimsenin F-35'ler ile Ankara'ya gelmesi söz konusu değil tabii ki. Başta da söylediğim gibi bunların tamamı iyi polis kötü polis oyunu diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Türkiye her zaman eli güçlü konumdadır

Dalkıran "Burada insanlarımızın beyanlarına dikkat etmeleri gerektiğini düşünüyorum yani Osmanlı, 1571'den sonra hep bu bölgelerde Kıbrıs'ta, bütün Balkanlarda, Avrupa'da

ulaştığı her yerde Osmanlı barışı dönemini yaşatmış bir güçtür. Barışı götürmüştür. Bunu bugün Türkiye, Bosna'da her yerde tekrar bütün Afrika ülkelerinde Türk bayrağına sevgi, saygı yükseliyorsa yaptığımız çalışmalar, değerlendirmeler sonucundadır. Dolayısı ile gelinen noktada Türkiye her zaman eli güçlü konumdadır. Ama bazı ifadelerle işte orada ne işimiz var diyenler bu bilinçte olmayanlar var. Bunları aşmak lazım diye düşünüyorum. Ki öyleyiz... Yüzde 80'lerin üzerine ulaşan bir savunma sanayi yerli bir üretimimiz bulunuyor. Bundan sonrasında bu istikrarı bu gücü devam ettirmemiz lazım. Burada bütün milletimizle ve milletimize destek verdiğini açıkça ilan eden BM'deki 154 ülkeyle beraber kararlar alınırken diğer zamanlarda yanımızda duranlarla beraber düşünmek lazım gerekir." şeklinde konuştu. 

Uluslararası hukuka aykırı olarak yürütülüyor

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Emekli General Kazım Dalkıran sözlerine şu şekilde devam etti:

Birlikte hareket eden taraflar olduğunu görüyoruz özellikle Türkiye ve aslında baktığımız zaman biraz önce söylediğim bu 154 ülke birlikte hareket ettiği için bunların karşısında durabilmek için de onlar da dönem dönem farklı faaliyetleri görüşüyorlar. Burada kendilerine tabii ki ben burada şunu hatırlatmak isterim Kıbrıs'la ilgili yapılan her şey uluslararası hukuka aykırı olarak yürütülüyor. Yani yapılan anlaşmalar 1960 anlaşmaları kent üyesi garantör devletler var bu garanti devletlere rağmen Avrupa Birliği Kıbrıs'ı bir bütünmüş gibi Avrupa Birliği'ne aldığını iddia etti. Bunu Merkel Türkiye'ye geldiği zaman Sayın Cumhurbaşkanı'nın yüzüne söyledi. "Evet biz hata yaptık" dedi Merkel. Bunları kaydedip bunları anlatmamız lazım. Uluslararası hukuk zemininde yanlış yaptıklarını  ifade edebilirsek o zaman çok daha sağlam bir zeminde devam edecektir. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımız hem de Dışişleri bakanımız  uygun bir şekilde yürütüyor. Tabii ki ben İletişim Başkanlığımızın yaptığı çalışmalarında çok değerli olduğunu düşünüyorum. Bu konularda yanlış anlatımların Sayın İletişim başkanımız ve ekibi, dezenformasyonla mücadele merkezi ve orada oluşturulmuş olan stratejik iletişim ve kriz yönetimi vasıtasıyla kısa sürede yönlendiriyorlar bu konularda onların üzerinden yapılan açıklamalar çok önemli. Gazze gibi kanıt bir belgeyi Kıbrıs'la ilgili de yaparlarsa çok güzel sonuçları olacağını değerlendiriyorum.

Editör: Elif Erbay