Dünya

Kim, iki Kore arasındaki bağlantı yollarını havaya uçurdu

Kuzey Kore, bu sabah Güney Kore ile kara ve demiryolu bağlantısını sağlayan Gyeongui ve Donghae hatları arasındaki yolları patlayıcılarla havaya uçurdu.

Loading...

Abone Ol

Güney Kore resmi haber ajansı Yonhap, Kuzey Kore’nin, iki Kore arası iş birliğinin sembolü olarak görülen kara ve demiryolları hatlarını kesme tehdidinin ardından salı günü Güney Kore'ye bağlanan yolların bir kısmını patlayıcılarla patlattığını bildirdi.

Patlamalar, Kuzey Kore Lideri Kim'in dron meselesini görüşmek üzere üst düzey askeri ve güvenlik yetkilileriyle toplantı yapmasının ardından gerçekleşti.

Güney Kore’den yapılan açıklamada, "Kuzey Kore'nin Gyeongui ve Donghae yollarını patlatması, Koreler arası bir anlaşmanın açık ihlali ve çok anormal bir eylemdir. Kuzey'in bu hareketini şiddetle kınıyoruz" denildi.

Korelerin arası iyice açıldı

Kuzey Kore ordusu, geçen hafta Güney Kore ile karayolu ve demiryolu hatlarını tamamen kapatacağını ve sınırdaki varlığını güçlendireceğini bildirdi.

Ordudan yapılan açıklamada, Güney Kore'nin bu ay üç kez Pyongyang üzerinden Kuzey Kore karşıtı propaganda broşürleri taşıyan İHA’lar gönderdiği belirtilerek Güney Kore sınırındaki topçu birliklerine ateş etmeye hazır olmaları emri verildiği bildirilmişti.

Kuzey Kore, Güney Kore ile ABD arasındaki artan ittifak ilişkileri ve bu kapsamda düzenlenen askeri tatbikatlarla stratejik nükleer varlıkların bölgeye yaptığı sık ziyaretlerden rahatsız olduğunu belirterek, Güney’i, “baş düşman devlet” ve “değişmeyen ana düşman” olarak tanımlıyor.

Kuzey Kore ordusu geçen hafta, ülke topraklarını Güney Kore'den "tamamen ayırma" planını duyurarak, ABD ordusunu, "herhangi bir yanlış değerlendirme ve kazara çatışmayı önlemek" amacıyla haberdar ettiğini söyledi.

Güney Kore ordusundan Amiral Kim Myung-soo, ağustos ayında Gyeongui ve Donghae rotalarının fiilen kesildiğini ve ordunun Kuzey'in faaliyetlerini izlediğini belirtti.

Kuzey Kore'nin cuma günü Güney'in bu ay üç kez Pyongyang'ın üzerine drone gönderdiğini iddia etmesinin ardından gerginlik daha da arttı.

Kuzey Kore liderinin kız kardeşi Kim Yo-jong, Güney Kore drone'larının Kuzey'in başkenti üzerinde tekrar uçurulması durumunda "korkunç bir felaket" olacağı konusunda uyardı.