Sağlık

Kilo alımını durdurmanın püf noktası

Prof. Dr. Erhan Aygen sosyal medya hesabı Instagram üzerinden kilo alma sebepleri ve obezite ameliyatı sonrasında yapılması gerekenleri anlattı. Peki kilo alımını durdurmak için neler yapılmalı? Obezite ameliyatı sonrası hastaların nelere dikkat etmesi gerekiyor?

Abone Ol

Kilo alımı, günümüzde birçok insanın karşılaştığı önemli bir sağlık sorunudur. Prof. Dr. Erhan Aygen’in açıklamalarına göre, kilo alımının başlıca sebepleri arasında yetersiz fiziksel aktivite, düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları bulunmaktadır. İşte Prof. Dr. Erhan Aygen'in açıklamaları;

"Kilo almanızın en büyük sebepleri arasında yürüyüş yapmamak, spor yapmamak ve sık sık beslenmek bulunmaktadır. Özellikle hamur işi, abur cubur ve benzeri gıdaları tüketmek, kilo alımına yol açar. İleride mutlaka kilo alımları olacaktır, bu yüzden kendinizi sürekli kontrol etmelisiniz. İdeal kilonuza ulaştığınızda, eğer kilo almışsanız, aldığınız kiloyu hemen vermeniz gerekmektedir. Kilo alımını biriktirmeyin.

Eğer her ay 1 kilo alırsanız, bir yılda 12 kilo almış olursunuz. Bu kiloları biriktirirseniz, 12 kiloyu vermek çok zor olacaktır. 2 kilo aldıysanız, bunu hemen yürüyüşünüzü ve sporunuzu artırarak ve yaptığınız yanlışlıkları bularak düzeltebilirsiniz. Sık sık yiyorsanız, bunu kesin. Çikolata yiyorsanız veya eritip içiyorsanız, bunu da kesin. Şekerli sıvılar içiyorsanız, bunları da bırakmalısınız.

Yürüyüşünüzü ve sporunuzu artırarak aldığınız kiloları verebilirsiniz."

Ayrıca Aygen, obezite ameliyatı sonrası hakkında da açıklamalarda bulundu. Obezite ameliyatları sonrası hastaların 12 ile 18. aylar arasında fazla kilolarının 75-80'ini vererek ideal kilolarına ulaşırken kilo verme sürecinde sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinilmesine değindi. 

Ameliyat Sonrası Hastalar Verdiği Kiloların %5'ini Geri Alıyor

Obesity Surgery dergisinde  2016 yılında yayınlanmış bir araştırmaya göre obezite ameliyatı gerçekleştikten sonra ilk 1-2 yılda ağırlıklarının %5 ini 8-10 yıllarında hastaların ağırlıklarının geri aldıkları yönündedir. Kilo artışının sebepleri net bilinmesede,  tekrar kilo almada yanlış beslenmeye eğilim, yeme-davranış bozukluğu, anatomik ve fizyolojik olmak üzere 4 faktör etkilidir.