Kıdem tazminatı, iş akdinin doğru şekilde sağlanabilmesi için iş hayatı konusunda karşımıza çıkan önemli kavramlardan biri olarak bilinmektedir. İş akdi temelde hem işçi hem de iş verenin hangi haklara sahip olduğunu ve bu hakların nasıl korunacağını belirlemektedir. Bu akdin onaylanmasının hemen ardından ise iş ilişkisi başlamaktadır. Ancak yalnızca iş ilişkinin başlaması ve sürmesi konusunda değil, bu ilişkinin bitiminden doğacak bazı haklar da söz konusu olmaktadır. Kıdem tazminatı da iş ilişkisinin bitimi ile birlikte ortaya çıkan haklardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kıdem Tazminatı Nedir?

Kıdem Tazminatı Hangi Tutar Üzerinden Hesaplanır? İş ilişkisi süresince ve iş ilişkinin bitiminde hukuken bazı işveren ve işçi hakları ortaya çıkmaktadır. Bu doğal hakların arasında kıdem tazminatı da yer alır. Kıdem tazminatı iş ilişkisinin bazı nedenlerden dolayı bitmesi ile birlikte doğal olarak tanınan bir hak olmaktadır. Özet bir şekilde ifade edilecek olunursa bu tazminat çalışan kişinin belirli sebeplere bağlı olarak işini kaybetmesi durumunda alacağı toplu para olarak anlatılabilir. Bu tazminat kişiye verilebileceği gibi aynı zamanda mirasçılarına da verilebilmektedir.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

İş akdinin bitimi ile birlikte ortaya çıkan bir hak olarak bilinen kıdem tazminatı önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Peki kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? Kişinin bu tazminatı alabilmesi için en az 1 yıl çalışmış olması gerekmektedir. Tazminat brüt maaş temel alınarak hesaplanır. Hesaplama sırasında göz önünde bulundurulan işçinin çalışma süresi olmaktadır. Her yıl için 30 günlük çalışma ödemesi işçiye ödenmektedir.

Kıdem Tazminatı Almaya Hak Kazanmak için Hangi Şartlar Gereklidir?

Kıdem tazminatından faydalanabilmek için bir iş sözleşmesinin varlığının söz konusu olması zorunludur. Bunun yanı sıra kişinin aynı iş yerinde en az 1 tam yıl çalışmış olması gerekmektedir. Aynı zamanda iş akdinin kıdem tazminatı almaya engel olmayacak bir şekilde sonlandırılmış olması önem taşır. Örneğin işçi bağımlılıkları sebebi ile işe gelmiyorsa ya da ahlaka aykırı hareketlerde bulunuyorsa, kendi kendini çalışmaz hale getirip işe engel oluyorsa kıdem tazminatı alamamaktadır.