KERKÜK (AA) - ALİ MAKRAM GHAREEB - Irak'ın Kerkük kentinde gündelik hayatın yanı sıra düğünlerde de tercih edilmesi Türkmenlere ait yöresel kıyafetlerin satışını artırırken, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla terziler siparişlere yetişmekte zorlanıyor.

Türkmenlerin yoğunlukta yaşadığı bölgelerde kullanılan yöresel kıyafetler farklılık gösterse de Kerkük'e özgü, erkeklerin kullandığı börk (takke), camadanı (puşi), zubun (erkek entari), ceket ve yemeni ayakkabılar öne çıkıyor. Kadınların kullandığı rafta (başörtü), şalvar, uzun yelek, gömlek, desenli kemerler ve şallar da Kerkük'e özgü yöresel Türkmen kıyafetleri arasında yer alıyor.

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde kullanılması yasak olduğu için neredeyse unutulmaya yüz tutan bu yöresel kıyafetlere son 19 yılda ilgi bir hayli arttı.

- Günlük yaşamda da tercih ediliyor

Kerkük'te yöresel Türkmen kıyafetleri diken 61 yaşındaki terzi Mutasam Kasap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 50 yıldır bu mesleği icra ettiğini söyledi.

Yöresel Türkmen kıyafetlerinin gündelik hayatın yanı sıra özellikle bayramlarda tercih edildiğini belirten Kasap, son günlerde Kurban Bayramı'nın da yaklaşmasıyla yoğun şekilde sipariş aldıklarını aktardı.

Kasap, kendi dedesinin ve babasının bu kıyafetleri gündelik yaşamda kullandığını aynı şekilde günlük hayatlarında bu kıyafetleri giyenlerin sayısının hayli çok olduğunu dile getirdi.

- Saddam döneminde Türkmenlere ait yöresel kıyafetler yasaklandı

Irak'ta Türkmenlere ait yöresel kıyafetleri giymenin Saddam döneminde yasak olduğuna işaret eden Kasap, "Hiçbir nedeni olmadan hemen hemen 30 yıl boyunca Türkmen yöresel kıyafetinin giyilmesi yasaktı. Saddam rejiminden sonra bu kıyafetlere ilgi arttı." dedi.

Kasap, yüzlerce yıllık bir geçmişi bulunan ve bu coğrafyaya ait olan yöresel Türkmen kıyafetlerine sahip çıktıklarını, unutulmasına izin vermediklerini ifade etti.

- Gençler düğün, kına ve bayramlarda yöresel kıyafetleri tercih ediyor

Kasap, "Düğün sezonu olduğu zaman gelin kına gecesi için, erkekler ise daha çok bayramlarda giymek için bu kıyafetleri tercih ediyor. Bu kıyafetler düğün, kına ve bayramlarda en çok gençlerin tercihi." şeklinde konuştu.

Yaz tatili ve bayramlarda memleketini ziyaret eden gurbetçi Türkmenlerin de yöresel kıyafetlere ilgi gösterdiğini aktaran Kasap, onlar için de Kerkük'e özgü yöresel kıyafetler diktiklerini ifade etti.

- "Tarihi Türk dizilerindeki kadın kıyafetleri için siparişler alıyoruz"

Kasap, son yıllarda Türk televizyonlarında yayınlanan ve büyük beğeniyle izlenen tarihi dizilerdeki dönem kıyafetlerinin de büyük ilgi gördüğüne dikkati çekerek, "Tarihi Türk dizilerindeki kadın kıyafetleri için siparişler alıyoruz." diye konuştu.

Diktikleri yöresel kıyafetin maliyetinin 65 doları bulduğunu kaydeden Kasap, kumaşların yurt dışından gelmesinin fiyatların yüksek olmasında etkili olduğunu anlattı.

- Bayram namazına yöresel Türkmen kıyafetleriyle gidiyorlar

Yöresel kıyafet dikiminde 5 yıldır kalfalık yapan Taha Ali de ata mirası bu kıyafetlerin dikiminde çalıştığı için mutlu olduğunu söyledi. Ali, bayram dolayısıyla siparişlerin yoğun olmasının da kendisini ayrıca mutlu ettiğini dile getirdi.

Bayram sabahı, bayram namazına giden erkeklerin bu kıyafetleri giymesinin uzun yıllardır bir gelenek olduğunu ifade eden Ali, yöresel kıyafetleri dikerek bu geleneğin devam etmesine katkıda bulunduklarını belirtti.