Ekonomistler, yapılan kurumlar vergisi artışının 100 milyar TL'nin üzerinde, MTV artışının ise yaklaşık 40 milyar TL bütçe geliri sağlayacağını tahmin ediyor. Ayrıca, bugün açıklanan KDV artışının da etkisinin yaklaşık 30 milyar TL civarında olduğu belirtiliyor.

Dünya gazetesinin haberine göre, ekonomistler bu vergi artışlarının bütçe gelirlerine olan etkisini değerlendirerek, kurumlar vergisi artışının 100 milyar TL'nin üzerinde, MTV artışının ise yaklaşık 40 milyar TL bütçe geliri sağlayacağını hesapladı. Ayrıca, bugün açıklanan KDV artışının da etkisinin yaklaşık 30 milyar TL civarında olacağı tahmin ediliyor.

QNB Finansbank tarafından yapılan bir değerlendirmede, düzenlemenin enflasyona etkisi hakkında, "Yaklaşık 1-1.2 puan civarında olacağını hesaplıyoruz. TÜFE'ye etkisinin yaklaşık yarısının bu ay içinde görüleceğini, kalan kısmının ise gelecek ayda ortaya çıkacağını tahmin ediyoruz" denildi.

Oyak Yatırım'ın notunda ise, vergi artışlarının bütçe gelirlerine yaklaşık yüzde 2 katkı sağlayabileceği ifade edildi.

Bununla birlikte, iki gün önce TBMM'deki düzenlemelerde yer alan memur maaşı artışının bu yıl için 120 milyar TL'nin üzerinde bir maliyet yaratacağı belirtiliyor.

Yasada ve bugün Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemelerde bu kalemlerin dışında da gelir ve gider yaratıcı birçok değişiklik bulunuyor.

Bütçe, bu yıl Mayıs ayındaki seçimler öncesinde artan kamu harcamaları ve Şubat ayında meydana gelen depremin etkisiyle yılın ilk beş ayında 263.6 milyar lira açık verdi. İlk beş ayda giderler, gelirlerin neredeyse iki katı hızında arttı.

Geçen yılın aynı döneminde bütçe 124.6 milyar lira fazla vermişti.