Ercan Küçük - Haber Merkezi

Türkiye geçen hafta Kayseri'de yaşanan olaylara odaklandı. Bir Suriyelinin 7 yaşındaki çocuğa tecavüz ettiği iddiasının duyulmasının ardından çıkan olaylarda Suriyelilerin iş yerleri ile araçları ateşe verilmişti. Polis, vatandaşlara TOMA ve biber gazı ile müdahale etti. Olayla ilgili çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polisin müdahalesi ile olaylar sonlandırıldı.

Çıkan olayların ardından Suriyeliler'in şehri terkedip ülkelerine geri dönüş yapmaya başladığı öğrenildi. Samimi Haber'in edindiği bilgiye göre şu ana kadar 5 bin civarında Suriyeli ülkesine geri döndü.  Kayseri'de 80 bin Suriyeli yaşıyor. Konuyla ilgili Samimi Haber'e konuşan Suriyeliler'e yönelik faaliyet gösteren bir kitle örgütü yöneticisi şunları söyledi:

Kayseride5Yaşındakicocuğataciz2

"Tahminimize göre 5 bin kişi mallarını satarak ya da birilerine bırakarak yol izni almadan sınıra gittiler. Perşembe gününe kadar bir kısmı sınırdan geçerek Suriye'ye geçtiler. Şu an perşembeden bugüne kadar sınır kapıları kapalı olduğu için sınırda beklediler. Bugün öğrendiğimize göre sınır kapıları açılmış ve Suriye'ye geçmişler. Bunlar kendileri bir izin almadan kendileri gidenler. Sınırdan geçerken orada 'Gönüllü Geri Dönüş' belgesini imzalayarak temelli gidiyorlar. Yaklaşık 100 aile kadar da Kayseri Göç İdaresi'ne başvurarak onların gözetiminde kendi ülkelerine gideceklerini beyan etmişler. Bunların kararları Göç İdaresiyle birlikte BM'nin temsilcisinin de olduğu bir toplantıda onaylanıyor. Normalde geçen hafta perşembe günü müracaat edenlerin sonuçlarının belli olması gerekirdi. Perşembe günü BM temsilcisi bu toplantıya katılamadığı için bu müracaat edenlerin müracaatları incelenecek, bunlar için araç tahsis edilerek sınıra götürülecekler. Bunun haricinde bizim takip ettiğimiz sosyal medya platformlarında Whatsap gruplarında yoğun bir şekilde mallarını, arabalarını, ev eşyalarını satışa çıkarttıklarını görüyoruz.

Bunlar kesin dönüş yapıyorlar. Gönüllü geri dönüşte 'Bir daha 5 yıl içerisinde geri dönmeyeceğim' diye taahhüt ediyorlar. Kimliklerini teslim ederek çıkıp gidiyorlar. Daha sonra kaçak yollarla gelseler bile kimlikleri olmadığı için kaçak olarak yaşamlarını sürdürüyorlar."

"Evlerinden çıkmıyorlar"

Dernek yetkilisi şuanda şehirdeki atmosferi ise şu sözlerle anlattı:

"Kayseri şu anda sakin bir durumda. Ama bu zamana kadar ne İçişleri Bakanlığı ne Valilik ne de Emniyet Müdürlüğü'nden Suriyeliler'i rahatlatacak bir açıklama yapılmadı.Bunların zararlarının karşılanıp karşılanmayacağı, mal can emniyetlerinin sağlanıp sağlanmayacağı konusunda bir açıklama yok. Bu açıklamayı bekliyoruz. Valilikle görüşme talep ettik, randevu verildiği zaman anlatacağız. 

Menzilden Recep Akdağ’a Ağır Suçlamalar Menzilden Recep Akdağ’a Ağır Suçlamalar

Gidişler hızlandı, gidişlerin tutulması için Valiliğin çok acil bunları rahatlatıcı açıklama yapması lazım. Şu anda bunlarda bir korku hakim. Sadece evden temel ihtiyaçlarını karşılamak için çıkıyorlar. Organize sanayine servislerle gidip gelen insanlar bir haftadır işe gidemiyorlar. Organize sanayide işler yarı yarıya durmuş durumda. Son bir haftadır işe gidememeden, tahrip edilen dükkanlar arabalar vs. den dolayı yaklaşık 1 Milyar TL civarında bir ekonomik kayıp olduğunu düşünüyorum."

Editör: Haber Merkezi