Yaşam

Kayseri'de 7,5 deprem olur mu? O fay hattına dikkat çektiler! 7,5 şiddetinde deprem olursa…

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Kayseri’deki fayların en fazla 6.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğu bilinirken, Maden Teknik Arama (MTA) tarafından yapılan son çalışmalarla bu fayların 7.5 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğinin tespit edildiğini açıkladı. Evsen, Erkilet, Erciyes ve Yeşilhisar Fay Zonları’nda deprem olabileceğinin değerlendirildiğini belirtti.

Abone Ol

Kayseri çevresinde şimdiye kadar 17 tane tarihsel dönem kaydı olduğunu ifade eden Evsen, “Kayseri’nin etrafındaki faylarda deprem riskini tarihsel ve aletsel dönem deprem kayıtlarına göre değerlendiriyorduk. 1940 yılından itibaren en büyüğü 5.4 olan aletsel dönem kayıtları yer alıyordu. Tarihsel kayıtlar ise şiddet ölçeğine göre 8-9 aralığında öngörülüyordu” dedi.

EĞER O FAY HATTINDA OLURSA…

Evsen, MTA’nın yaptığı son çalışmalarla birlikte, Kayseri çevresindeki fayların 7.5 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğinin anlaşıldığını belirtti. “Bu çalışmalarla Yeşilhisar, İncesu, Erkilet ve Erciyes faylarının yanal atım ve normal fay özelliği gösterdiği anlaşıldı. Paleosismolojik verilerden elde edilen değerlendirmelere göre, Kayseri’de milattan önce 25 bin 400 yılından itibaren bu faylarda toplamda 14 tane deprem olduğu kaydedildi” diye ekledi.

6.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM FAY HATTI VAR!

Erkilet Fay Zonu’nun 7.5, Erciyes Fay Zonu’nun ise 7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceği anlaşılırken, Yeşilhisar Fay Zonu’nun 6.7 ve İncesu Fay Zonu’nun 6.6 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğu tespit edildi. Evsen, “Yeşilhisar Fay Zonu’ndaki son deprem 7 bin yıl önce, Erkilet Fay Zonu’ndaki deprem 7 bin 500 yıl önce, Erciyes Fay Zonu’ndaki deprem ise 15 bin yıl önce gerçekleşmiştir” dedi.

7.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE RİSK TAŞIYOR

Evsen, 6 ile 7 büyüklüğündeki depremler arasında matematiksel olarak 1 puan fark olsa da, logaritmik olarak 10 puan fark olduğunu belirtti. “6 büyüklüğündeki 10 deprem, 7 büyüklüğündeki 1 depreme eşittir. Eskiden 6.2 büyüklüğünde değerlendirdiğimiz faylar, şimdi 7.5 büyüklüğünde risk taşıyor. Bu, arada 13 kat fark demektir” diye ekledi.

KAYSERİ MERKEZ VE DİĞER YERLEŞİM YERLERİ DİKKAT!

Evsen, 7.5 büyüklüğündeki bir depremin en fazla etkileyeceği bölgeleri belirterek, “Kayseri merkez, Kocasinan, Melikgazi, Talas, İncesu ve Yeşilhisar gibi yerleşim birimleri başta olmak üzere 100 kilometre mesafe içerisindeki bütün yerleşim birimleri etkilenir” dedi.