Kış aylarında Madran Dağı ve çevresinde yağan karlar, dağlarda açılan özel kuyularda muhafaza edilerek yaz aylarında şerbetlerle lezzetlendiriliyor. Vişne, karadut ve üzüm pekmeziyle hazırlanan bu eşsiz tat, özellikle Nazilli’de büyük ilgi görüyor.

Nazilli Kar Helvası, 2021 yılında coğrafi işaret alarak tescillendi. Ancak bu yıl, kar yağışının az olması nedeniyle geleneksel kar helvası üretiminde zorluklar yaşandı. Pek çok satıcı, buz kullanarak alternatif çözümler sunsa da, 40 yıldır bu mesleği sürdüren Ahmet Çakır gibi ustalar, doğallıktan ödün vermemek için farklı kaynaklardan kar getirerek müşterilerine gerçek lezzeti sunmaya devam ediyor.

Fotoğrafçılar, Ekinoks Maratonunda yarışacak Fotoğrafçılar, Ekinoks Maratonunda yarışacak

Madran Dağı’nın doğal karını kullanan Çakır, "Roma dönemine dayanan bu lezzeti sunmaktan gurur duyuyorum. Buzdan yapılan kar helvası hem sağlığa zararlı hem de tadı bozuyor" diyerek geleneği korumanın önemine dikkat çekiyor.

Serinlemek isteyenlerin yoğun ilgi gösterdiği kar helvası, yaz sıcaklarında doğal bir serinleme yöntemi olarak öne çıkıyor. Hem Nazillililerin hem de çevre ilçelerden gelen ziyaretçilerin beğenisini kazanan bu lezzet, yediden yetmişe herkesin yaz aylarında tercihi olmayı sürdürüyor.

Editör: Elif Erbay