Enerji Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin günlük petrol üretiminin 110 bin varili geçtiğini duyurdu. Nijer’de altın çıkartılacağını da açıklayan Bakan, Afrika’da yapılan enerji ve madem aramalarıyla ilgili de bilgi verdi. 

“Petrol üretimimiz 110 bin varili geçti”

CNN Türk’te katıldığı bir programda açıklamalar yapan Bayraktar, günlük petrol üretiminin 110 bin varili geçtiğini belirttikten sonra; “Farklı coğrafyalarda petrol üretiyoruz. Daha büyük miktarda üretimi Şahdeniz projesiyle yapıyoruz. Kuzey Afrika'dan başlayarak Afrika'nın tümünde bu anlamda da oranın kalkınması petrol üretiminin eski günlerine dönmesi için somut sahalarla alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Yakında bununla ilgili gelişmeleri paylaşırız” dedi.

Nükleer kapasitenin artacağı bir dünyaya doğru gidildiğini ifade eden Bayraktar, dünyanın en büyük nükleer şantiyesinin Türkiye’de olduğunu, bu alanda fırsatlar bulunduğunu belirtti. Bakan; “Herhangi bir enerji kaynağına hayır deme lüksümüz yok” ifadesini kullandı.

Nijer, Sudan ve Somali’de aramalar yapılıyor

Afrika’nın birçok yerinde somut sahalarda petrol arama çalışmaları yaptıklarını anlatan Bakan Bayraktar, yakında bununla ilgili gelişmeleri paylaşacaklarını söyledi. Bayraktar şöyle dedi: “Njier, Sudan, Somali'de petrol, doğal gaz ve madenlerle ilgili çalışmaları sürdürüyoruz. Nijer'de 2025 yılında ilk altın üretimimizi gerçekleştireceğiz. Arama safhasını geçmiş durumdayız. Şu anda farklı sahalarla alakalı çalışmalarımız devam ediyor”.

Dolar ve Euro piyasasında son durum ne? (12 Kasım 2024) Dolar ve Euro piyasasında son durum ne? (12 Kasım 2024)

Karadeniz gazı 2,8 milyon haneye veriliyor

Türkiye’nin Karadeniz gaz sahalarından ürettiği doğalgazla ilgili bilgiler veren Bakan Bayraktar, bu konuda gelişmeleri şöyle anlattı: “Karadeniz gazı 2020 yılında denizlerde yapılmış en büyük keşif. Oraya giden yola da değinmekte yarar var. 2016 yılından sonra aramacılıkta paradigma değişikliğine gittik. Karadeniz'de aramalarımız aslında var. 2005-2011-2014'te var. 2016'da stratejiyi değiştirelim dedik. Bu değişimin etki ve neticesini 2020 yılında Fatih Gemisi'nin TUNA 1 kuyusuna yaptığı sondajda aldık. 2021 Ağustos'ta Cumhurbaşkanımız kamuoyuyla paylaştı. Filyos'a biz o gazı getirdik 170 km mesafeden. Gazı biz geçtiğimiz yıl Ağustos sonu itibariyle doğal gaz şebekelerimize verdik. 7 milyon metreküpe geldik. 2.8 milyon hanenin doğal gazı kendi gazımız olarak üretiliyor. 8 milyon metreküp gaz üretiyoruz, 20 milyon hanemiz var, 3 milyonu kendi gazımızı kullanır hale gelmiş durumda. İlk fazda üretimimiz 9-10 milyon metreküpe çıkması gerekiyor. Yıllık 3,5 milyar metreküplük üretimi ifade eder. Singapur'dan gelen gemi ikinci faz ilave 10 milyon metreküplük getirecek. Şu anda deniz tabanındaki derinlikte kuyu başlarından gazı karaya taşıyoruz, karada işlemden geçiriyoruz. Gemiyle deniz tabanından deniz yüzeyine alıp karaya göndereceğiz ve direkt şebekeye bağlayacağız”.

Editör: Elif Erbay