Karabük Üniversitesi'nde okuyan öğrenciler tarafından sosyal medya hesabı üzerinden açılan ‘İtiraf Sayfaları’nda siyahi ağırlıklı yabancı öğrencilerle cinsel birliktelik yaşayan bazı erkek ve kadın öğrencilerin HPV ve HIV belirtileriyle hastaneye gittiklerini iddia etmesi gündem oldu.

Üniversitenin itiraf sayfası bu tür mesajlarla dolarken, bazı öğrenciler de aile ve çevresindekilerden utandıkları gerekçesiyle hastaneye gidemediklerini yazdı.

Kalben gözaltına alındı! Kalben gözaltına alındı!

Bu itiraflar, 98 farklı ülkeden 12 bin yabancı öğrencinin eğitim gördüğü Karabük Üniversitesi ile ilgili birçok farklı iddiayı ve tartışmayı da beraberinde getirdi.

Gazeteci Ersin Eroğlu sosyal medya hesabından yaptığı bir dizi paylaşımda Karabük’teki yabancı öğrencilerin usulsüz bir şekilde kaydedildiği ve bir para kazanma yöntemi olarak kullanıldığını öne sürdü.

Eroğlu yaptığı paylaşımda okula kayıt parasının bin dolardan 20 bin dolara kadar çıktığını, üniversitenin bu yoldan yıllık gelirinin 1 milyar TL’yi bulduğunu söyledi.

Bu durum “Karabük’ün bacasız sanayisi: Karabük Üniversitesi” başlığıyla da haberleştirilmişti.

Karabük Üniversitesi ve yabancı uyruklu öğrencileri… Karabük Üniversitesi neden gündemde?

Karabük Üniversitesi’nde ‘fuhuş borsası’ mı kuruldu?

 Karabük Üniversitesi ile ilgili skandallar yabancı öğrencilerin parayla üniversiteye kaydedilmesi ya da okulda HPV / HIV şüphesiyle hastaneye giden öğrenciler olmasıyla sınırlı değil. Aynı zamanda kentte üniversitedeki yabancı öğrenciler üzerinden bir ‘fuhuş piyasası’ kurulduğu da iddialar arasında.

Gazeteci Ersin Eroğlu bu konuyla ilgili ise şunları yazdı:

“Üniversitedeki diploma ticareti işin bir boyutu. Başka bir boyutu ise Dina’nın şüpheli ölümünde fuhuş şüphesiydi. 100. Yıl Mahallesi'nde bulunan 1002’nci Cadde havanın kararmasıyla birlikte Afrikalı öğrencilerin çıktığı bir yerdi. Üstelik Dina'nın apartmanının bir alt sokağıydı.

Karabük sokaklarında dolaşırken kaynağımızın söyledikleri bakire üniversiteliler için kurulan borsanın büyüklüğünü gösteriyordu. Dina’yı kovalayan 3-4 kişinin de bu fuhuş çetelerinden birinin üyeleri olabileceği iddiaları güçlendiriyordu.

Ona göre bu ağ o kadar büyük ki İstanbul’dan bile (Fuhuş çetelerinin daha geniş ağa ulaşabilmesinden kaynaklı) insan getirebiliyor.”

Karabük Üniversitesi öğrencileri sosyal medya aracılığı ile sitem ederek, ‘Yabancı uyruklu öğrencilerin sayısı çok fazla. Kendi özel günlerinde okulda özel etkinlikler düzenleyip, kendilerine has danslarını yapıyorlar’ ifadelerini kullandılar.

İl Sağlık Müdürlüğü’nden yalanlama: “İlimizde HIV (+) ve HPV (+) vakalarında herhangi bir anlamlı değişiklik bulunmamaktadır”

Çıkan iddiaların sosyal medyada gündem olması ve ulusal başında haber olmasının ardından Karabük İl Sağlık Müdürlüğü bir yazılı açıklama yayınladı. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İlimizde HIV (+) ve HPV (+) vakalarında herhangi anlamlı bir değişiklik bulunmamaktadır. Ayrıca sağlık tesislerimize son günlerde konu ile ilgili bir başvuru olmamıştır. Sağlık çalışanlarımızı zan altında bırakan iddiaların aksine sağlık sistemimiz kayıtsız giriş yapılarak işlem yapılmasına izin vermemektedir."

Karabük Üniversitesi ve yabancı uyruklu öğrencileri… Karabük Üniversitesi neden gündemde?