Kalp krizi, dünyada en çok ölümle neticelenen sağlık problemlerinden biridir. Göğüste aniden ortaya çıkan ağrı ve sıkışma hissiyle beraber seyreden bu duruma erken müdahale hayat kurtarır. Bu yüzden kalp krizi konusunda bilinçli olmak gerekir. Peki, kalp krizi nedir, belirtileri nelerdir? Korunmak için neler yapılabilir?

Kalp Krizi Nedir?

Kalp krizi atağı, kalbin koroner damarlardaki tıkanıklık ve aşırı daralmaya bağlı olarak kalp kasına kan akışının yeterli ve etkili bir şekilde sağlanamaması durumudur. Bu durumda erken müdahale ile kalp kasının zarar görmesi engellenebilir. Kalp dokusu yeterince kan alamazsa, geçen her saniye öldürücü olabilir.

E. Coli salgını alarm veriyor: Korunmak için bu önlemleri alın! E. Coli salgını alarm veriyor: Korunmak için bu önlemleri alın!

Kap Krizi Risk Faktörleri Nelerdir?

Kalp krizini etkileyen bazı riskler vardır. Bunları iki grupta düşünebiliriz. Birinci grup “değiştirilemeyen riskler” olarak bilinir. Bu grupta daha çok genetik faktörler, yaş faktörü, erkek olmuş olmak gelmektedir. Ailede erken yaşta bir kalp krizi vakası varsa da özellikle erkek bireyler daha fazla risk altındadır. Tüm bu faktörler değiştirilemez ancak bununla beraber “değiştirilebilir faktörler”de vardır. Bunlar;

Kalp Krizi
  • Sigara kullanımından uzak durmak,
  • Yüksek kan basıncı(hipertansiyon)
  • Diyabet
  • Obezite riski bulunmak olarak düşünülebilir.

Tüm bu faktörler sağlıklı bir yaşam ile en aza indirgenebilir ve kalp krizi riski biraz daha uzaklaşabilir. Toplumdaki bazı bireyle bu yüzden risk grubunda yer alır.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizi belirtileri şunlardır;

  • Göğüs ağrısı: Çoğu kalp krizi vakasında tam göğüs kafesinin ortasında şiddetli bir ağrı hissedilir. Bu şikâyet genelde birkaç dakika sürebilirken geçici de olabilir.
  • Kol ve sırt ağrıları: Sırtta, omuzlarda ve boyunda ani ağrılar gelişebilir.
  • Nefes Darlığı: Bu belirti de kalp krizinin en önemli belirtilerinden biridir.
  • Yukarıdaki önemli belirtilerin yanı sıra, bulantı, kusma, ani baş dönmesi, ani soğuk terlemeler, sebepsiz yorgunluk atakları da görülebilir.

Bu ve benzeri şikâyetlerle hastanelere başvuran kişilerin hasta öyküsüyle beraber çekilen EKG’si de değerlendirilerek kalp krizi tanısı koyulmuş oluyor. Bunlara ek olarak kan testleri, ekokardiyografi(EKO) çekimi de istenerek kesin tanı koyulabilir. Kalp krizi risk faktörlerini azaltabilmek kişilerin elinde olan bir durumdur.

Editör: Haber Merkezi