Ekonomi

Kademeli emeklilik düzenlemesi yolda... Kademeli emeklilik ne zaman gelecek, kimler yararlanabilecek?

Kademeli emeklilikle ilgili yeni düzenleme beklentileri artıyor. Öte yandan konuyla ilgili AK Parti'den ve Beştepe'den farklı açıklamalar geliyor. Peki kademeli emeklilik nedir, kademeli emeklilik düzenlemesi kimlere vuracak?

Abone Ol

Kademeli emeklilikle ilgili gelişmeler, vatandaşlar tarafından yakından takip edilmeye devam ediyor. Özellikle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden sonra erken emeklilik beklentileri gündemdeki yerini korumayı sürdürüyor. Bu konuda bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı merak konusu oluyor. 

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler de geçtiğimiz günlerde emeklilik sistemine ilişkin değişiklik sinyali vermiş; "Daha adil ve sürdürülebilir bir emeklilik sistemi kurmalıyız" açıklamasında bulunmuştu. Bu açıklamanın ardından kademeli emeklilik konusu tekrar tartışılmaya başlanmıştı.

Erken emeklilik beklentileri giderek artıyor. Özellikle yaşa takıldıkları için emekli olamayan vatandaşlar için kademeli emeklilik konusu büyük bir önem taşıyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, katıldığı bir televizyon programında kademeli emeklilik hakkında değerlendirmeler yaptı. Karakaş, 2027 yılında bu konuda bir düzenleme beklediğini ifade ederek "Sosyal güvenlik sistemi bir zincirdir ve EYT ile bu zincirin bir halkası koptu. Bu adil olmayan durumun düzeltilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Kademeli emeklilik kimlere vuracak?

Kademeli emeklilik sistemi, belirli bir prim gününü tamamlamış çalışanlara yaş beklemeden kısmi emeklilik hakkı tanıyacak bir düzenleme anlamına geliyor. Ancak bu sistemin devreye girmesi için çalışanların hem belirli bir yaşa hem de hizmet süresine ulaşmış olmaları gerekecek. Henüz bu konuda resmi bir yasa metni olmasa da kademeli emeklilikle ilgili beklentiler artmaya devam ediyor.

Emeklilik sisteminde yeni bir düzenlemeye gidilip gidilmeyeceği AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in açıklamalarıyla yeniden gündeme taşındı. Güler, "Prim gün sayısı, yaş ve hizmet süresi gibi faktörleri dikkate alan bir emeklilik sistemi oluşturmalıyız" sözleriyle Türkiye’deki emeklilik yaşının Avrupa'ya kıyasla düşük olduğunu ve mevcut sistemin sürdürülebilir olmadığını belirtti. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise kademeli emeklilikle ilgili şu an gündemlerinde herhangi bir çalışmanın olmadığını belirterek "sosyal güvenlikle ilgili bir çalışmamız yok" dedi ve bu konunun şimdilik gündemde olmadığını açıkladı.