YAŞ kararlarının ardından güvenlik bürokrasisi açısından iki önemli yaz kararnamesi merakla bekleniyordu. Emniyet müdürleri kararnamesi ve Jandarma Genel Komutanlığı kararları. Her iki kararname de güçlükle çıkarılabildi. Emniyet kararnamesinde en kritik nokta yaş haddi nedeniyle emekli olacakların durumuydu. İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş bu durumdaydı.
Hazine iki yıl uzatmaya onay verince krizin ilk adımı çözüldü. Bir diğer kriz merkezi Ankara emniyet müdürlüğü koltuğuydu. Ayhan Bora Kaplan soruşturması merkezli olaylarda emniyet içindeki kavga patladı.
Engin Dinç'in yerinde kalmasıyla saflar netleşti. Kavganın göbeğindeki bir diğer isim Servet Yılmaz Bakü'ye ataşe olarak atandı.
Jandarmada 4 kez değişen kararlar
Yaz döneminin en kritik terfi-atamalarından birinin Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde yaşanacağı konuşuluyordu. Kulislere yansıyan iddialara göre teşkilatta iki tarikatın ağırlığı söz konusuydu. Herhangi bir cemaatle bağı olmayanlar Temmuz ayında zaten eşyalarını toplamaya başlamıştı. Ancak jandarmadaki bu yapılanmayla ilgili uyarılar yapıldığı da konuşuluyordu. Temmuz ortalarından itibaren karargah bünyesinde çalışmalar başladı.
Orgeneral Arif Çetin'in yaş haddi nedeniyle emekli olması kesin gibiydi. İlk etapta yeni genel komutanın kim olacağı konuşuldu. İddialara göre Orgeneral Ali Çardakçı da benzer şekilde emekli edilecek ve yerine Orgeneral olması beklenen Zafer Koç atanacaktı.
Böylelikle diğer emeklilerle birlikte teşkilata mesaj verilecekti. Adı etrafında tarikat iltisakı iddiaları olan isimler uzaklaştırılacaktı.
Tam dört kez değiştirildi
Kulislere yansıyan bilgilere göre taslağı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulan kararlar tam dört kez değiştirildi. Son karar çalışmasına Jandarma Personel Başkanı bile alınmadı.
TSK ve jandarma kararlarında sistem şudur; Kararlar, terfi edenler, görev süresi uzatılanlar, atamalar ve emekli edilenler başlığı adı altında açıklanır. Bu kez jandarma kararnamesinde bir gariplik vardı. Bazı makamlara atama yapılmış ama o makamlarda görev yapanların durumlarına açıklama getirilmemişti. Sonradan ortaya çıktı ki bu isimler "örtülü" şekilde emekli edilmişti. Bir ara genel komutan olması gündeme gelen Korgeneral Zafer Koç emekli edilen en kritik isimlerden oldu.
15 Temmuz FETÖ Cuntası kalkışmasında Ankara İl Jandarma Komutanı olarak darbeye direnen Tümgeneral Ferdi Korkmaz yerine atama yapılarak "örtülü" emekli edilenler kervanına katıldı. Jandarma Genel Komutanlığı MEBS Başkanı Tümgeneral Engin Çırakoğlu da yerine atama yapılarak emekli edilmişti.
Genel komutanlık emrine dediler ama
Tasfiyede ilginç bir yöntem kararlar duyulunca ortaya çıktı. Bazı isimler Jandarma Genel Komutanlığı emrine alınmış görünüyordu. Ama bu isimler aslında 30 Ağustos tarihi itibariyle emekli edilmişlerdi. Tümgeneral Nuh Köroğlu, Tümgeneral Tekin Aktemur, Tuğgeneral Gökhan İnan, Tuğgeneral Eyüp Subaşı "gizlice" emekli edilmişlerdi. Bu isimlerle birlikte 70'ten fazla albay aynı şekilde emekli edildi. Bu isimlerin bir çoğunun ortak özelliği herhangi bir tarikatla iltisaklarının olmamasıydı. Durumu sorulan bazı subaylarla ilgili “eksik/yanlış” bilgi verildiği iddiaları gündeme getirildi.
İddialara göre Tümgeneral Nurettin Alkan bile emekli edilenler arasındaydı ama son anda 15 Temmuz FETÖ Cuntası kalkışmasına direnirken yaralanıp "gazi" olduğu hatırlatılınca listeden çıkarıldı.
Teşkilatın geleceği şekillendirildi
Şimdi kulislerde konuşulanlara göre Jandarma Genel Komutanlığı'nın önümüzdeki 20 yılı dizayn edildi. Bu iddiayı dile getirenler emekli Tümgeneral Nuh Köroğlu ismine dikkat çekiyor.
Köroğlu, parlak kariyeri nedeniyle geleceğin genel komutanı olarak görülüyordu. PKK, FETÖ ve organize suç örgütleriyle mücadelede taviz vermeyen bir isimdi. İstanbul'da görev yaparken FETÖ'nün TSK'daki kripto yapılanmasını deşifre eden büyük bir çalışmaya imza atmıştı. 1977-1990 yılları arasında tüm askeri okullardaki soruşturmaları kurduğu özel ekiple incelemiş, saklanan belgeleri bulmuş bazı soruşturma geçiren isimlerin TSK bünyesinde kaldığını ortaya çıkarmıştı. Tam 37 klasörlük belge toplanmış ve 515 kişinin açık kimliği ortaya çıkarılmıştı. İnceleme sonrası FETÖ ile bağı bulunan 276 kişinin çeşitli dönemlerde atıldığı 239 kişinin ise TSK bünyesinde kaldığı saptanmıştı. Bu 239 kişiden 22'sinin 15 Temmuz kalkışmasına aktif olarak katıldığı belirlendi. İşin ilginci 58 kişi hakkında FETÖ'den işlem yapılırken 158'i hakkında hiç işlem yapılmamıştı.
Raporun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesinin ardından parlak generalin kaderi değişmeye başladı. Karargahta istihbarat başkanı olması daha etkin göreve getirilmesi beklenirken Giresun'a atandı. Sonra Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'ne atandı. Orada da fazla kalmadı ve Tunceli İl Jandarma komutanı oldu. Son kararnameyle "örtülü" şekilde emekli edildi.
Gururla hizmet etmenin şerefi
Emekli edilen bir generalin duyguları ise şöyleydi; Babam beni Kuleli’ye bıraktığındaki heyecanım hiç kaybolmadı. Üniformamı gururla ve şerefle taşıdım. Bayrağıma, sancağıma, milli ve manevi değerlerime halel getirecek hiç bir işe karışmadım. Atatürk milliyetçisi bir Türk subayı olarak başta PKK ve FETÖ olmak üzere örgütlerle, organize çetelerle mücadele ettim. 15 Temmuz gecesi cuntaya direndim. Bu yaklaşım şık olmadı. Ben kendimi geçtim, parmakla gösterilen parlak isimler emekli edildi. Özellikle albay rütbesindeki emeklilik kararlarının kriterleri belirsiz. Umarım teşkilat ilerde bu kararların yanlış sonuçlarını yaşamaz.
Kulislerden sızan ilk bilgiler ve yansımalara bu şekilde. Jandarmada bir sonraki aşamada terfi ve atamaların etkisi tartışılacak gibi görülüyor.