Stockholm merkezli Aftonbladet'in haberine göre, 35 yaşındaki adamın, terör suçlarının yanı sıra 2014 yılında Türkiye'de 1.8 kg esrar içeren bir çanta taşıdığı gerekçesiyle dört yıl yedi ay hapis cezasına çarptırıldığı aktarıldı. Habere göre suçlunun, cezasının altı aydan az bir kısmını çektikten sonra şartlı olarak tahliye edildiği, Türkiye'den ayrıldığı ve daha sonra İsveç'e taşınarak çalışma izni aldığı bildirildi. Suçlunun, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine geçen yıl İsveç'te tutuklandığı belirtilirken, Yüksek Mahkeme'nin, 31 Mayıs'ta adamın cezasının geri kalanını çekmek üzere Türkiye'ye iadesini onayladığı açıklandı.

"İSVEÇ HÜKÜMETİ İÇİN ÇOK YERİNDE BİR KARAR"

Aftonbladet, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, İsveç Yüksek Mahkemesi'nin "terör örgütü propagandası yapmak" ya da "Türkiye Cumhurbaşkanı'na hakaret etmek" suçlarından herhangi bir soruşturma yürütülüp yürütülmediği ya da suçlama getirilip getirilmediği yönündeki sorusuna "Hayır" yanıtı verdiği kaydedildi. Duruşmada bilirkişi olarak görev yapan Stockholm Üniversitesi Türk Çalışmaları Enstitüsü Müdürü Paul T. Levin, "Bu, İsveç hükümeti için çok yerinde bir karar" dedi.

SON KARARI STOCKHOLM HÜKÜMETİ VERECEK

Suçlu, iadenin asıl nedeninin, "HDP'de aktif olarak görev yapması" ve "Facebook'ta PKK'ya açıkça destek vermesi" olduğunu iddia etti ve Türkiye'ye olası iadesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni "ihlal edeceğini" savundu. Şahsın, Türkiye'ye iade edilip edilmeyeceğine ilişkin son kararı Stockholm hükümeti verecek.

İSVEÇ VE TÜRKİYE, GELECEK HAFTA BİR ARAYA GELİYOR

Mahkeme kararının, İsveç ile Türkiye arasında gelecek hafta yapılması planlanan NATO toplantısı öncesinde alınması dikkat çekti. İsveç ile Türkiye arasında yapılması planlanan görüşmede, aranan teröristlerin iadesi ve Üçlü Mutabakat'ta yer alan hususların ele alınması öngörülüyor. İsveç'in, 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşecek olan NATO Zirvesi'nde ittifaka tam üye olarak katılacağı belirtiliyor. İsveç'in, NATO başvurusunu hala onaylamayan ülkelerin Türkiye ve Macaristan olduğu biliniyor.