Beyoğlu ve İstiklal Caddesi'nin tarihi uğrak yeri Markiz Pastanesi, ‘Lebon’ adıyla 200, ‘Markiz’ adıyla 80 yıllık bir geçmişe sahip.

Kent tarihi dokusunda önemli bir yer tutan tarihi pastane, 2013 yılında ekonomik sebeplerden ötürü kapanmıştı.

12 Punto'dan Arif Hür'ün haberinde detayları aktarıyor:

YENİDEN AÇILIYOR

Geçtiğimiz günlerde Narmanlı Han’ın sahipleri Tekin Esen ve Mehmet Erkul tarafından satın alınan pastanenin kapsamlı bir restorasyon sürecine girdiği ve bu yıl içerisinde yeniden açılacağı öğrenildi.

MARKİZ PASTANESİ HAKKINDA

Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde bulunan tarihi pastanedir. Aslında pastanenin olduğu yer 1940'lara kadar tarihi Lebon Pastanesi'nin yeri idi fakat aynı tarihte Lebon Pastanesi tam karşısındaki dükkana taşınmış ve Paris'te bulunan Marquis de Sevigne çikolata firmasının kalitesinde üretim planlayan Avedis Ohanyan Çakır tarafından Markiz ismiyle açılmıştır. 

Karşısında bulunan Lebon gibi edebiyatçıların ve İstanbul'un yeni kentsoylularının yeğlediği bir mekan olmuştur. Bu ilgi de, ortamının ve ürünlerinin kalitesi kadar mimari düzenlemesinin ve dekorasyonunun da büyük payı vardır.

1970'li yılların başında pastanenin bulunduğu bina satışa çıkarılır ve oto parçası ticareti yapan biri tarafından satın alınır. Yapılan itirazlar, verilen mücadeleler sonuç vermez ve Markiz 35 sene önce, 1980 yılında bugün kapanır. 

Dünyanın en iyi yoğurtlu yemekleri listesinde Türkiye'de var Dünyanın en iyi yoğurtlu yemekleri listesinde Türkiye'de var

Avedis Ohanyan Çakır, yaşadığı üzüntüye fazla dayanamaz ve kısa süre sonra ölür. 

Markiz Pastanesi 23 Aralık 2003'te tekrar açılmıştır.

Ancak 2013'te bir kez daha kapanmıştır.