Operasyonda ilk hedef ne? Hangi bölgeden ne zaman başlanacak? İşte Eski İstihbarat Başkanı Pekin'den operasyonun detayları…

Samimi Haber Genel Yayın Yönetmeni Tarkan Kaleli'nin sorularını yanıtlayan Genelkurmay eski İstihbarat Başkan İsmail Hakkı Pekin "Seçim olmazsa Türkiye Suriye'de 15 sene kalır" dedi.

"TSK mı girecek Suriye Milli Ordusu mu?"

Aşama aşama Suriye Operasyonu'nu anlatan İsmail Hakkı Pekin, "Suriye 911 km sınırı boyunca 30 km genişliğinde bir güvenli bölge tesis etmek istiyor. Bunu daha sonra da Suriye'den itibaren İran sınırına da yapmak istiyor. 3 harekatta bazı bölgeler açıkta kaldı. Bunlardan bir tanesi Tel Rifat ikincisi Münbiç… Orada Türk unsurlarının olmaması dolayısıyla, ittifak sağlanıyor. İttifakları ortadan kaldırıp kendiniz en azından Suriye sınırı bitene kadar güvenli bölge tesis etmek istiyoruz. Bunun için havanın yanında kara kuvvetleri de olacak. Kara kuvvetleri derken Suriye Milli Ordusu mu olacak, yoksa TSK mı? Bu da değerlendiriliyor." ifadelerini kullandı.

"Operasyonda ilk hedef Tel Rifat… Sonrasında…"

Operasyonun başlayacağı yeri açıklayan Pekin, "İlk aşamada 30 km derinliğe sahip bir güvenli koridor oluşturmak var. Bunun içinde Tel Rifat ve Münbiç'in terörden temizlenmesi lazım. Kobani'de plana dahil. Operasyonu halk da destekliyor. Emniyetli ve huzur içinde yaşam istiyor. Türkiye'de bu düzen için operasyon yapıyor. Bizim de emniyette olmamız için operasyon şart. O bölgelerden sızmalar oluyor. "

"Esad ile konuşulması lazım."

İsmail Hakkı Pekin, bölgede her ülkenin farklı bir çıkarı olduğunu söyledi. Türkiye'nin bir an önce Suriye ile konuşması gerektiğini değerlendirdi: ABD'de YPG'ye yatırım yapıyor. İran da bizi istemiyor bölgede. Türkiye'nin bu aşamada Esad ile temas etmesi çok önemli. Türkiye ile Suriye'nin normal ilişkilere dönmesi mümkün. Ancak iki ülke arasında güven sorunu var. Bu güven problemini aşmak gerekiyor. Esad mültecileri cezalandırmak istiyor, onları tehdit olarak görüyor. Türkiye buna asla müsaade etmez.

"Seçim olmazsa 15-20 sene Suriye'de kalırız"

Suriye'de güvenli bölge için çalışmalar sürerken aynı zamanda sukûnet de sağlanıyor. Pekin, huzuru hedef alan terör örgütleri bölgede seçim ortamını bozduğunu açıkladı: Güvenli bölge koridoru içeri ilerledikçe terör örgütleriyle karşılaşacağız. Asıl problem örgütlerin tamamen yok edilmesi. Bu savaş 15-20 sene daha sürer. Türkiye'nin oradan çıkması mümkün değil. Seçim olmazsa orada savaş bitmez.