Samimi Haber Özel   Türkiye’den AB’ye gitmek isteyen vatandaşlar, Schengen vizesi engeline takılıyorlar. Sorun o denli büyüdü ki, başvuruların yüzde 50’sinin ret edildiği belirtiliyor. Ülkelerine girişlere izin vermese de vize ücreti tahsil eden AB ülkeleri konsolosluklarının masrafını da bu iade etmedikleri paradan çıkarıyor.  

TÜRKLERE NEDEN VİZE VERİLMİYOR!

AB ülkeleri, Türkiye’nin geri kabul anlaşmasının uygulanmadığını belirterek, sığınmacıların ülkelerine gelmesinden korktuklarını ifade ediyorlar. Ama bundan daha fazla, Türkiye’den mülk alarak vatandaş olanların, AB’ye girmesini istemiyorlar. Bilindiği gibi yabancılar mülk yasası ile Türkiye’ye başta Rusya olmak üzere, dünyanın her yerinden suçluların, iade edilmeyecekleri güvencesi ile T.C. vatandaşlığı alıyorlar. Avrupa Birliği (AB) Uzmanı Can Baydarol, Schengen vizesi konusunda, Türkiye’nin ihracatta önemli partneri AB’ye tam mütekabiliyet uygulamasının zor olduğunu belirtiyor. “AB’li turistlere ihtiyacımız var!” Baydarol, Rusya Ukrayna savaşı sonrası, Çin ve AB arası tüm güzergahın Türkiye üzerinden geçtiğine işaret ediyor.  

PANDEMİ SONRASI TÜRKİYE’NİN ELİ GÜÇLÜ!

“Pandemi sonrası Türkiye’nin eli burada güçlü!” Pandemi döneminin bir numaralı sorununun tedarik zincirinin kırılması olduğuna işaret eden Baydarol, vizenin anahtarını da veriyor: Tır şoförleri! AB’nin Türk tır şoförlerine vize engeli koyduğunu anımsatan Baydarol, “Aynısını Türkiye yabancı tır şoförlerine uygularsa, ne yapacaklar. Sınırlı bir mütekabiliyet yani sadece şoförlerden vize istemek ve bunu pahalı satmak gerek” diyor.   BULGARİSTAN’A TAM MÜTEKABİLİYET AB’nin Schengen vizesi yetmiyor gibi bir de üstüne Bulgar vizesinin kabul edilemeyeceğini kaydeden Baydarol, “Sebep: ‘Taşımacılığı Türklerden alıp, Bulgar tır şoförlerine yaptırmak!’ Türkiye, Bulgaristan’a tam mütekabiliyet uygulayabilir. Ve bunun sonuçlarını da hemen alır!” çözümünü anımsatıyor.